Artikel top billede

Test: Samsung Galaxy S5 er blevet bedre - men ikke meget

Galaxy S5 er Samsungs bidrag til high-end markedet i 2014, men møder Samsung igen i år op med en telefon, som fortjener at stå øverst på sejrsskamlen?

Samsungs Galaxy S5 er en telefon, som har givet mig en personlighedsspaltning. Halvdelen af tiden jeg bruger den, bliver jeg fornøjet over, hvor godt den virker, hvor flot skærmen er og hvor lang tid batteriet holder.

Den anden halvdel af tiden bliver jeg irriteret og generet af telefonens plasticcover, dens til tider forfølgende og anmassende brugergrænseflade - og ikke mindst dens manglende fornyelse.

For det føles ikke som en S5'er, men mere som en S4.5. En telefon hvor alt indmad har fået et lille spark opad, og som på ingen måde er en dårlig telefon, men som kun er en opdatering og ikke en ny version.

Men selv om Samsung Galaxy S5 keder mig, er det bestemt stadig en telefon, som er værd at overveje, hvis man står og skal købe en ny telefon.

Et plasticydre, som kun en mor kan elske

Designet på Galaxy S5 er uinspirerende for at sige det mildt. Mest af alt fordi den ligner sine to forgængere - Galaxy S3 og S4 - med kun få ændringer.

Cover og kanter er - stadig - belagt med plastic, og selv om der intet er i vejen med en plasticbelagt telefon (se bare Nokias), så handler det om plast-kvaliteten. Kanterne rundt om er et blankt stykke plastic, som skal ligne metal.

Det ligner dog mest af alt plastic'en på en Playmobilhjelm - en af de billige af slagsen.

Til gengæld har Samsung lyttet til de mange brugere, der har brokket sig over bagsidens plastic. Den er for en gang skyld flottere og knap så modtagelig for ridser, som både S3 og S4 var. Den har derudover en magisk evne til ikke at modtage nogen former for fedtede fingre, hvilket var et stort problem ved Sony Z2's glasbagside.

Chassiset på telefonen er derudover vandtæt, og telefonens USB-udgang er lukket til med et dæksel. På undersiden brydes det ellers okay rundede design af dækslet, så det stikker en smule ud. Det generer i hånden, og jeg forstår ikke, hvorfor Samsung har valgt dette design.

Man kan kun håbe, at det ændrer sig, efter at Samsungs tidligere chefdesigner for Galaxy-produkterne er blevet forflyttet.

Telefonen skal dog have ros for, at den virker robust og er en del lettere end konkurrenterne, som har lavet deres telefoner i aluminium. Er vægten vigtig, men ønsker du stadig en telefon med en stor skærm, og kan du leve med plastic, er GS5 værd at tage med.

Det, at den er lavet af plastic, kan også være en god ting. Den er langt fra lige så glat at have i hånden, som for eksempel Nokias 925 godt kan være, og samtidig kan man selv skifte coveret, hvis det skulle blive for ridset.

Telefonen har som alle andre Samsung-telefoner en hardwareknap, Home, og to omkringliggende kapacitive knapper, som på S5 har ændret sig en smule i forhold til forgængerne.
Den venstre knap er ikke længere en genvej til "menu", men er i stedet adgang til multitasking.

Området, hvor knappen reagerer, er dog for stort til min smag, og jeg ramte alt for ofte de to knapper, uden at det var min hensigt. I mørke rum kan man se lyset fra de to knapper lyse uden for deres ikoner. Hvorfor ikke gøre overfladen kraftig nok, så den slags designfejl ikke forekommer?

En helt vidunderlig skærm

Hvor Samsung kan klandres for sit design, er der næsten kun roser at kaste mod Galaxy S5's skærm. Med en smuk AMOLED 5,1 tommer skærm på 1080p giver Samsung Galaxy S5 en af de bedste skærmoplevelser på markedet.

Skærmen har altid været et fokus for Samsung. Da jeg i sin tid ejede en Galaxy S3, var jeg evigt glad for dens skærm, og med S5 er den kun blevet bedre.  

Farverne er smukke - også selv om de er liiiige livlige nok (specielt rød er ofte voldsom tydelig), betragtningsvinklerne er næsten perfekte og skarpheden er genial. Sort er samtidig tilpas sort (virker ikke grå), og hvid er skarp og tydelig.

Samsung leverer her et mesterværk af en skærm, hvis eneste kritikpunkt er en til tider lidt svag autolysregulering, som ikke bliver lys nok udendørs. Vælger man selv at indstille lyset, så er den endda acceptabel i sollys.

Film, spil, hjemmesider og billeder - alt blev vist i flotte og levende farver, som er et godt stykke over næsten samtlige andre smartphones, som jeg har haft i hænderne.

Et fantastisk kamera - med en smule hikke

Til en så smuk skærm hører der et godt kamera. Og også her kommer Samsung med et af de bedste på markedet.

Kameraet byder på en 16 megapixel sensor, som tager smukke og klare billeder i sollys, og er skarpe - selv med en del zoom.
Billederne er skarpere end på Sony's Z2, som vi anmeldte i sidste uge, men Z2 har til gengæld lidt mere livagtige farver.

Ligesom på S5's skærm har kameraet det med at gøre farverne lige kraftige nok, men det er sjældent et decideret problem.

Kameraets autofokus er til gengæld fra tid til anden smågenerende og kan ofte ødelægge et godt øjeblik ved at fokusere på de underligste ting - tit ting i baggrunden.

Dertil kommer Samsung med et hav af forskellige indstillinger, og Samsung skal have ros for endelig at have ryddet op i overfloden af indstillinger ved kameraet - og faktisk generelt i systemet.

Mere om det senere.  

Kameraet har mulighed for 4K-video (dog kan du jo selvsagt ikke afspille det på telefonen i 4K-opløsningen) og har en rigtig god HDR-indstilling, som tager flotte og solide billeder.

Kameraet har også en version af "selektiv fokus", som både HTC og Sony også har med i deres nyeste enheder.

Effekten er en lavpraktisk version af, hvad Lytro-kameraet kan, men hvor Z2 faktisk havde udarbejdet et acceptabelt resultat, var Samsungs grinagtigt dårligt, hvor man tydeligt kunne se softwarens hak og kanter.

Vælger man at holde sig fra de fleste af indstillingerne, eller tager man alligevel bare billederne med automatiske indstillinger eller igennem Instagram, har S5 noget af det bedste at byde på.

En tiltrængt oprydning i softwaren

Samsungs tidligere telefoner har været fyldt med features, som man på ingen måde havde brug for. Det virkede ofte til, at Samsungs mantra var "hellere 17 features for meget, end to der rent faktisk virker godt".

Med S5 har Samsung været ude og indrømme, at der har været for meget støj. Med S5 kommer Samsung med en telefon, hvor "fokus er på detaljerne" ifølge Samsung selv.

Og det virker til, at der er blevet ryddet op, så mange af de features og gimmicks, som ikke gav mening, er blevet fjernet eller i det mindste gemt væk. Det er dermed stadig muligt at bladre i billeder og mails ved at føre hånden et par millimeter over skærmen - i stedet for bare at røre skærmen.

Designet er samtidig blevet ryddet godt op, og det kunstige læder og "Inspired by Nature"-temaet er blevet fjernet. I stedet er der kommet et mere enkelt, tilnærmelsesvist minimalistisk, design.

Men der er stadig steder, hvor det halter på en underlig måde.
Blandt andet under "Indstillinger". Samsung har altid budt på en uendelig række indstillinger, som man skulle forholde sig til, hvis man skulle ændre noget som helst (eller slå en af S3 eller S4's irriterende mange features fra), men med S5 er det nu blevet endnu mere uoverskueligt.

Jeg ved ikke, hvilken designpraktikant der har fået lov til at bestemme designet i "Indstillinger", men enhver designkyndig ville med det samme kunne forklare, at skal man have overblik over mange forskellige emner, skal det foregå i listeform og/eller med tydelige og letgenkendelige ikoner.

Galaxy S5 har 49 forskellige underkategorier i "Indstillinger", plus 12 ekstra i toppen, som er "Hurtigindstillinger" - alle placeret i et gitternet med mere eller mindre ens minimalistiske ikoner, så man ikke hurtigt kan finde det, man leder efter. Der skal bladres en del, før man finder ned til "fingerscanner", hvis man vil rette i den.

Samsung kommer også med "Mit Tidsskrift", der er Samsungs pendant til HTC's Blinkfeed og Googles Google Now, som har fået sin egen fane i visse Kitkat-versioner.

Mest af alt virker det bare som en grafisk overflade, der ligger oven på Flipboard, en helt genial RSS- og nyhedsapp, men jeg vil langt hellere bare bruge Flipboards app. Man kan slå "Mit Tidsskrift" fra, hvis man ikke bryder sig om at have det på sin startskærm.

Systemet fungerer flydende, og man kan virkelig mærke det kraftige snapdragon 801 chipset, som sidder i telefonen. Spil flyder derudaf og bliver understøttet godt af den flotte skærm, og derfor undrer det mig også, når der kommer underlige og uforklarlige ydeevne-hop forskellige steder i systemet. Oftest er de at finde i selve systemet - specielt omkring den førnævnte "Mit Tidsskrift".

De er dog sjældne og få, men stadig værd at nævne.

Samsung kommer også med en pulsmåler og en gennemført træningsapp. Men selv om jeg er i færd med at træne til en halv Ironman og derfor burde være i den rette målgruppe, blev jeg aldrig rigtig fanget af pulsmåleren. Det virker mest som en gimmick, og det virkede heller ikke altid til, at den viste det helt rigtige - i hvert fald viste mit lånte pulsur ofte et andet tal.

Som et Duracell-batteri

Med stærkere processorer og større skærme bliver smartphones batterier ofte sat på en hård prøve. Samsung Galaxy S5 klarer det med bravur. Selv igennem en dag, hvor jeg har streamet musik, set Netflix, haft både Wi-Fi, data og GPS sat til og har spillet flere spil, kommer jeg nemt igennem en hel dag uden problemer.

Faktisk kunne jeg gå næsten tre dage på en enkelt opladning ved hverdagsbrug af telefonen. "Hverdagsbrug" er selvfølgelig et relativt begreb, men for mig er det let musikstreaming, telefonopkald, at sende sms'er, Facebook og et par hjemmesider i moderat brug.

Står man og skal være sikker på, at der er strøm nok på telefonen i en længere periode, har Samsung installeret en "Ultra Battery Saver" funktion.

Aktiverer man dette, står man tilbage med en sort/hvid telefon, hvor kun få udvalgte apps kan bruges. Til gengæld skal den efter sigende kunne overleve 10-13 dages stand by-tid. Jeg kunne få min til at have strøm på sig i tre dage - da jeg aktiverede "Ultra Battery Saver" ved 35 procent strøm.

Konklusion

Samsung Galaxy S5 er en af de bedste telefoner på markedet.

Den har en ualmindelig god skærm, et godt batteri, en god størrelse, som matcher markedets trend, og Samsung har endelig ryddet (lidt) op i deres mange til tider ubrugelige features.

Men den er samtidig lavet af plastic og ligner absolut ikke noget, som koster på den anden side af 4.000 kroner. Den har stadig rod i indstillinger og opsætning, som simpelthen er blevet uoverskueligt, men for entusiasten er der meget at lege med.

Dertil kommer min største kritik: Mangel på nyheder. Den er blevet rettet til, så den er bedre end sidste års model. Men der mangler virkelig noget, som får mig til at tænke: "Ja! Det skal være en Samsung GS5."

Har du allerede en af sidste års flagskibsmodeller eller en af Samsungs andre smartphones, er der intet nyt at komme efter.

Står du til gengæld og mangler en ny telefon, og går du ikke synderligt op i et lækkert design i metal, er Samsungs Galaxy S5 en af markedets bedste telefoner.

Læs også: Test: Så fed er ny top-smartphone fra Sony

Læs også: Test: HTC One M8 er en suveræn mobil og scorer topkarakter