Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, skal på onsdag mødes med den franske præsident, Francois Hollande, hvor et af punkterne på agendaen er opbygningen af et europæisk internet.
Det skriver BBC, efter at den tyske kansler i sit ugentlige podcast har luftet mulighederne for at opbygge et europæisk netværk.
"Det vigtigste er, at europæiske leverandører kan levere sikkerhed for vores borgere, så man ikke behøver at sende mails og andre informationer over Atlanten. Derudover kunne man også opbygge et kommunikationsnetværk inden for Europa," siger Angela Merkel ifølge BBC.
Skævvridning af datakontrol
Formålet med det europæiske netværk er at holde USA's nysgerrige øjne væk fra europæiske data.
Helt konkret gælder det om at lukke adgangen for efterretningstjenesten NSA, som whistlebloweren og NSA-afhopperen Edward Snowden har påvist, allerede har haft snablen godt nede i de europæiske sukkerkrukker med data.
Blandt andet har Edward Snowdens læk af NSA-dokumenter vist, at USA's allierede som Tyskland og herunder Angela Merkels telefon har været aflyttet.
Angela Merkel har samtidig også kritiseret, at firmaer som Facebook og Google kan være placeret i lande med lav databeskyttelse, mens selskaberne sælger varer i lande med strenge sikkerhedsforanstaltninger.
Franskmænd er positive
Forlydender fra den franske side af grænsen går på, at Frankrig er positivt indstillet på at holde europæiske data i Europa.
Myndighedskilder i Paris fortæller således, at den franske regering har planer om at kigge videre på det tyske initiativ.
For Tyskland er overvågning er særligt ømt område, da landet under Anden Verdenskrig og siden under Den Kolde Krig gjorde meget for at overvåge først fjender og siden borgere i Østtyskland.
Tyskland har forsøgt at få en ikke-overvågningsaftale i stand med USA, men det har den amerikanske supermagt afvist.
Derfor er relationerne mellem USA og den europæiske stormagt Tyskland efter Snowden-afsløringerne da også nede på det laveste niveau siden 2003, da USA invaderede Irak på trods af stor modstand i netop Tyskland og Frankrig.
Læs også:
Spion-fiasko: Én it-mand kendte alle hemmeligheder i verden