Amerikanske teknologivirksomheder får nu grønt lys til at fortælle offentligheden flere detaljer omkring udleveringen af personfølsomme data, som virksomhederne leverer til de amerikanske myndigheder på foranledning.
Det skriver IDG News Service.
Indtil nu har processerne og omfanget af dataudleveringerne været så godt som hemmelige, men mandag offentliggjorde det amerikanske justitsministerium aftalen, der skal sikre større gennemsigtighed.
"Udbydere af kommunikation gøres i stand til at offentliggøre flere oplysninger om de ordrer, virksomhederne har modtaget omkring udlevering af data til regeringen," fremgår det af et brev fra justitsministeriet.
Aftalen kommer i hus oven på et halvt år, hvor dataudleverings-skeletterne har væltet ud af skabene efter Edward Snowdens afsløringer af it-virksomhedernes samarbejde med NSA.
Virksomhederne ønsker yderligere åbenhed
Beskeden fra justitsministeriet er afsendt til virksomhederne Microsoft, Facebook, Google, LinkedIn, og Yahoo, som alle har bedt om ret til at give flere information til offentligheden.
De fem it-giganter bifalder alle den nye aftale, men anbefaler samtidig endnu mere gennemsigtighed.
"Vi vil fortsætte med at opfordre Kongressen til at tage yderligere skridt til at lave alle de reformer, som vi mener er nødvendige," fortæller virksomhederne i en fælles udmelding.
Åbenheden har visse grænser
Aftalen fastsætter, at teknologivirksomhederne kun må offentliggøre udleveringsstistik i bestemte tidsrum.
Offentliggørelse af data, der er blevet udleveret på grund af kendelser fra FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) og NSLS (National Security Letters), kan ske hver sjette måned.
Og den nye aftale indeholder yderligere en begrænsning, der pålægger virksomhederne, at statistik omkring nyoprettede eller nyudviklede tjenester skal holdes tilbage i en periode på to år, før statistikken kan publiceres.
Læs også:
Microsoft vil offentliggøre alle detaljer om NSA-overvågning
Magtfulde it-giganter taler med store bogstaver over for Obama