Offentligt it-system forældet inden levering

Det nye it-system til 70 millioner kroner til landets statsamter er forældet, allerede inden det er færdigleveret. Indenrigsministeriet er klar med udbud om moderniseringer af systemet, som først nu er ved at blive afrapporteret. Den fem år gamle levering holdt sig præcis på budget.

Knap har landets 14 statsamter og Københavns Overpræsidium taget deres nye it-system til en værdi af 70 millioner kroner i brug, før systemet er så forældet, at de første dele af det skal moderniseres.

Leveringskontrakten blev indgået i slutningen af 1999 efter at have været blevet forberedt i Indenrigsministeriet i 1998, og det er den meget lange leveringstid, der har gjort, at systemet er forældet, inden det er helt færdigleveret.

Den endelige rapportering af systemet er endnu ikke afrapporteret, og projektets sidste faser er endnu ikke afregnet. Samtidig står Indenrigsministeriet for at åbne et udbud om moderniseringer i systemet.

Det har for alvor givet stof til eftertanke i Indenrigsministeriet, hvor man ikke igen vil kaste sig ud i en lignende opgave.

Det gør vi ikke igen

- Den stadig stigende teknologiske kompleksitet samt behovet for at være på teknologisk omgangshøjde med omverdenen har ført til en erkendelse i ministeriet af, at der ikke igen bør foretages en fuld udskiftning af it-systemet på én gang, skriver indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til Folketingets Finansudvalg.

It-systemet til statsamterne har undervejs tegnet til at blive endnu en offentlig it-skandale i samme generation som Arbejdsformidlingens Amanda og VUE for blot at nævne et par af mange problematiske, offentlige IT-projekter.

Undervejs i det årelange projekt gik den oprindelige leverandør, Ehuset, konkurs. Selskabet havde forinden fået tæsk af daværende Indenrigsminister Karen Jespersen (S) for at være for sløvt med både leveringerne og fejlrettelserne i statsamt-systemet.

Samtidig klagede medarbejdere i Statsamtet Frederiksborg til departementschefen i Indenrigsministeriet over dårlige arbejdsforhold og ophobning af sager, fordi systemet var fyldt med fejl.

Efter Ehusets konkurs overtog CSC Consultning Group i 2001 dele af implementeringen af det udskældte, administrative edb-system. Selskabet nåede undervejs også at indkassere en bod på 100.000 kroner for forsinkelser i implementeringen, som dog ikke havde den store praktiske betydning for den endelige levering, meddeler Indenrigsministeriet.

Overskrider budget med 0,07 procent

Ministeriet peger på, at projektet har været "meget målrettet" tilrettelagt efter at holde udgifterne indenfor bevillingen, og det er lykkedes. Den økonomiske fejlmargen i det næsten fem-årige projekt lander på blot 0,07 procent.

Bevillingen var på 70 millioner kroner. Den endelige slutpris bliver ifølge Indenrigsministeriet 70.052.225 kroner eller 52.225 kroner over budget.




IT-JOB

Sentia Denmark A/S

Service Delivery Manager

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Manager

Queue-it ApS

Team Lead Engineering
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere