Artikel top billede

(Foto: Steve Woods)

Fyresedlerne sidder stadig løst: Her er årets fem største it-fyringsrunder

Nedskæringer og lavere omkostninger, tab af kunder og et dybfrossent it-marked. Begrundelserne for store fyringsrunder er mange, men resultatet er det samme: Se her, hvem der fyrede flest ansatte i 2013.

Ligesom i 2012 sad fyresedlerne også løst i den danske it-branche i året, der gik.

Alene blandt de største danske it-firmaer fik op mod 1.000 ansatte en fyreseddel i løbet af 2013, hvilket er stort set det samme niveau som i de foregående år.

Dertil kommer de it-folk i andre virksomheder, som har mistet deres arbejde, som bringer antallet af it-fyringer endnu højere op.

Årets bobler

Lige uden for fyringshitlistens top 5 finder vi årets bobler - nemlig indiske TCS (Tata Consultancy Services) - som i juni i år varslede afskedigelser af omkring 60 medarbejdere.

Så selv om Tata inden for relativ kort tid har vundet en række spektakulære danske it-kontrakter, viger inderne ligesom sine danske konkurrenter ikke tilbage fra at skille sig af med overflødige ansatte. Det har allerede flere gange udløst fyringsrunder.

Her blev der ramt hårdt

Nummer 5:
Inde på selv top 5-listen har vi it-forhandleren Atea, som i september tog den store kost frem og ryddede op i en lettere tilsandet organisation og skilte sig af med 100 af de omkring 1400 danske medarbejdere. Fyringerne var også en reaktion på et svagt it-marked, som har fået Atea til at droppe sine ambitiøse vækstmål for hele den nordiske koncern.

Fyringerne i Atea kom, kort tid efter at den danske direktør Lars Johansson havde forladt sig stilling. Vikar på posten var koncernchef Claus Hougesen. Han var manden, der førte kniven i den store fyringsrunde, som i øvrigt senere blev udvidet til resten af Norden, hvor yderligere 200 Atea-ansatte står til at miste deres job.

Kort efter annonceringen af den danske fyringsrunde kunne Ateas øverste chefer så lige indløse en stribe aktieoptioner, som gav cheferne en samlet gevinst på 26 millioner kroner.

Nummer 4:
På listens fjerdeplads har vi IBM Danmark, som juni 2013 varslede fyring af 128 ansatte. IBM ville i første omgang ikke sætte tal på antallet af afskedigelser. Det lykkedes senere Computerworld at grave tallet frem via den internationale fagforening Alliance@IBM.

IBM-fyringerne var i øvrigt en del af en større internationalt sparerunde, som i alt kostede mere end 1.000 ansatte deres levebrød.

Det er langt fra første gang, at IBM i Danmark fyrer folk. I 2012 fyrede selskabet 170 ansatte, og over de seneste fem år er antallet af ansatte i IBM Danmark skåret ned med ikke mindre end 1.500 personer.

En gammel kending

Nummer 3:
Listens dark horse er TDC, som i august varslede fyring af et ikke nærmere specificeret antal medarbejdere.

Den stigende konkurrence og svage indtjening i tele-sektoren har de seneste år tvunget TDC ud i en række spektakulære fyringsrunder, og har de sidste fem-seks år årligt skilt sig af med mellem 400 og 1.000 ansatte.

I år valgte TDC at holde kortene tæt til kroppen med hensyn til hvor mange fyringer man vil gennemføre. Derfor er det ikke muligt at give et præcist tal for, hvor mange af de danske ansatte der blev sendt på gaden i 2013. Morgenavisen Jyllands-Posten kunne dog august fortælle, at TDC alene i de første tre måneder af 2013 havde skilt sig af med mere end 200 medarbejdere.

Nummer 2:
I toppen af listen finder vi CSC - en gammel kending - som dog i 2013 må nøjes med en andenplads for at havde sendt 260 medarbejdere hjem med en fyreseddel i hånden.

CSC har de seneste tre år været lige lovlig meget i vælten. Efter en voldsom arbejdskonflikt med fagforeningen Prosa i 2011 skilte CSC sig i 2012 af med hele 1500 medarbejdere. Samtidig har CSC løbende tabt en række store kontrakter med kunder som Rigspolitiet, SAS og TDC. Senest har CSC også mistet en kontrakt med forsikringskoncernen Tryg.

CSC's amerikanske moderselskab er samtidig ramt af en alvorlig regnskabsskandale med tråde til Danmark. Og for at gøre billedet komplet fik CSC's omdømme også et alvorligt hak, da det i sommer kom frem, at CPR-registreret (som CSC driver for staten) var blevet hacket.

Dette danske it-firma fyrede flest mennesker i 2013

Før vi kommer til listens nummer et, er det værd at bemærke, at man andre steder i it- og teknologi branchen har valgt at satse på lønnedgang i stedet for fyringer som vejen til at få de økonmiske ender til at mødes.

Det gælder eksempelvis print- og kopiproducenten Ricoh, hvor ledelsen i november krævede øget arbejdstid eller en lønnedgang på otte procent af sine service-teknikere.

Samme model valgte man i retailkæden Fona, hvor medarbejderne blev sat mellem fem og ti procent ned i løn. Det kan du læse om her.

Fyringer og organisationsændringer behøver dog ikke være udtryk for, at en virksomhed skranter.

Og "vinderen" er...

Som topscorer i disciplinen "fyringer" finder man nemlig KMD, der via to fyringsrunder i januar og oktober i alt vinkede farvel til først 100 og siden yderligere 275 ansatte i løbet af 2013.

Fyringerne i KMD kom, efter at selskabet kunne præsentere et præmieregnskab med kraftigt stigende omsætning og forbedret indtjening.

KMD-eksemplet viser, at fyringsrunder også er et spørgsmål om rettidig omhu, der både skal ruste en vriksomhed til øget konkurrence og gøre ejere og investorer glade.

Den menige it-medarbejder, som føler sig fyringstruet, må så til gengæld håbe på, at der igen kommer bedre gang i samfundsøkonomien.
 
Det håb næres af, at 2013 blev året, hvor optimismen så småt er vendt tilbage i Danmark. Overordnet er beskæftigelsen steget med 25.000 over det sidste år, og både forbrugertilliden og erhvervslivets konjunkturbarometre er stigende. Ifølge den seneste vurdering fra Nationalbanken lyder forventningerne for 2014 nu på en vækst på 1,5 pct.

Men indtil videre fortsætter fyringerne i it-branchen altså ufortrødent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere