525 læsere deltog i sidste uge i en afstemning på Computerworld, hvor spørgsmålet lød: "Er der stadig pc'er med Windows XP på din arbejdsplads?"
Hele 33 procent svarede "Ja, vi har en del XP-maskiner," og yderligere 25 procent sagde "Ja, men det er meget få maskiner."
Hos 38 procent af læserne lød svaret: "Nej, XP er fortid hos os."
Rådgivningsfirmaet Forrester har vurderet, at der i den gennemsnitlige organisation fortsat er omkring 20 procent af maskinerne, der kører med XP.
Her er problemet
For de mange, der altså altså stadig har XP, kan der opstå problemer, når Microsoft til april stopper med at supportere XP.
Allerede i dag har XP 21 gange højere risiko for at blive ramt af malware end Windows 8.1. Og det kan blive endnu værre, vurderer Forrrester:
"Når Microsoft giver slip på XP, kan du forvente, at mange af antivirus-leverandørerne langsomt begynder at mindske indsatsen med at beskytte disse systemer."
"De fleste tredjeparts-leverandører af applikationer vil formentlig også ophøre med at lappe deres software, hvilket giver perfekte vilkår for hackere."
Det anbefaler Microsoft
Computerworld har spurgt Microsofts Louise Harders, ansvarlig for salget af Windows til større virksomheder i Danmark, hvordan man bør forholde sig, hvis man stadig har XP i organisationen?
"Vores anbefaling er, at man hurtigst muligt får migreret væk fra XP - og inden 8. april 2014."
"Det er en dialog, vi har haft med mange af vores store kunder igennem rigtig lang tid, og vi har kommunikeret meget direkte til kunderne, at XP udløber 8. april 2014."
"Vi har selvfølgelig lagt planer sammen med vores store kunder igennem vores account-teams, og vi har en løbende dialog om, hvor langt de er i de migrerings-projekter. Det har været på agendaen i lang tid."
XP-maskinerne fungerer vel stadig?
Det er jo ikke sådan, at XP-maskinerne stopper med at fungere efter den 8. april, så hvor stort et problem er det reelt, hvis man som virksomhed har XP-maskiner, når supporten fra jeres side ophører?
"Vi har undersøgelser, der viser, at der vil være store sikkerhedsmæssige udfordringer for virksomhederne i forhold til hackerangreb og så videre, så det er klart, at vi anbefaler, at man kommer på en moderne platform, når vi ikke har vores opdateringer længere."
"Vi må også forholde os til, at det her er et operativsystem, der er 13 år gammelt. Tiden er løbet fra XP med de brugsscenarier, vi ser ude i virksomhederne i dag."
Hvad kan man gøre, hvis man ikke er klar til at opgradere til et nyere Windows inden den 8. april?
"Vores anbefaling er, at man tager kontakt til den kundeansvarlige, man har i Microsoft."
"Vi har nogle udvidede support-aftaler, så vores anbefaling er, at man tager en dialog med os og finder ud af, hvad mulighederne er."
Hvornår forventer I, at de sidste XP-maskiner er sendt på pension ude i virksomhederne?
"Vi kommenterer ikke på de generelle markedstal, men det er min fornemmelse, at vi er rigtig godt med i Danmark, og at vi i Danmark faktisk er foran i forhold til resten af verden."
"Så vi arbejder på fuld tryk for, at vi skal have de sidste virksomheder migreret væk inden udløbet af supporten."
Her er XP's markedsandel
Ifølge Danske Medier Researchs (tidligere FDIM) seneste statistik over operativsystemer ligger Windows XP fortsat på en markedsandel på mere end syv procent i Danmark.
På globalt plan er XP-udbredelsen endnu højere. Seneste opgørelse fra Net Applications viser, at Windows XP i november lå på en global markedsandel på mere end 31 procent.
Til sammenligning lå Vista på godt 3,6 procent, Windows 7 på 46,6 procent og Windows 8 på omkring 6,7 procent.
Læs også: