I fremtiden skal statistikken over arbejdstilladelser også indeholde en liste over, hvilke it-virksomheder der har søgt om arbejdstilladelser fra udenlandske it-folk.
Forslaget kommer fra fagforeningen HK, der oplyser, at 59 procent af de ansatte hos Tata i Danmark har arbejdstilladelser og kommer fra Indien.
Imidlertid kalder bølgen af fyringsrunder hos danske it-giganter også på mere åbenhed, mener HK.
"For fyrer man danske ansatte for derefter at hyre billigere arbejdskraft fra udlandet," spørger Kim Jung Olsen fra HK/Privat.
På politisk dagsorden
Foreningen kender ikke til alle de tilsvarende tal fra andre it-virksomheder, som man gjorde vedrørende Tata.
Og såfremt it-virksomhederne intet har at skjule, bør virksomhederne da gå ind for åbenhed på området, mener HK/Privat.
"Netop dette område vil blive drøftet det næste halve års tid politisk. Vores bud er blandt andet mere åbenhed," udtaler Kim Jung Olsen fra HK.
Dansk Industri: "Helt ude i skoven"
Hos ITEK under Dansk Industri kalder man HKs forslag "helt ude i skoven".
"Jeg synes, det er helt i skoven at pålægge virksomhederne at skulle oplyse om arbejdstilladelser og antal udenlandske medarbejdere," udtaler direktør Tom Togsverd fra ITEK til Computerworld.
"Det ville i givet fald være diskrimination og en brændemærkning af udenlandske medarbejdere, der må opleve, at de "kriminaliseres" som nogle, der tager jobs fra danske medarbejdere," mener han.
Hermed ville det gå stik imod alle de bestræbelser, som ITEK gør sig for at gøre det attraktivt for udenlandske medarbejdere at komme til Danmark og arbejde, forklarer han.
Forkert præmis
"I øvrigt mener jeg, at HK's præmis er forkert: Jeg kender ingen eksempler på, at danske virksomheder afskediger danskere for at ansætte udlændinge til at varetage samme opgaver."
"Det ville formentlig også være ulovligt. Derimod kender jeg rigtig mange eksempler på, at opgaver outsources/offshores til en partner, der så lægger opgaverne i et lavomkostningsland. Men det er jo en helt anden sag," forklarer ITEK-direktøren.
I øvrigt er alle arbejdstilladelser til medarbejdere fra tredjeverdenslande betinget af, at der arbejdes under danske løn- og ansættelsesvilkår, understreger han.
"Også på dette punkt er HK galt afmarcheret med sine insinuationer om, at danske medarbejdere erstattes af udlændinge," siger Tom Togsverd.