Kina har længe været kendt som et land, der har en intens overvågning på internettet.
For nylig er det kommet frem, hvor heftig overvågningen egentlig er.
Det sker, efter at landets statskontrollerede presse Beijing News ganske utraditionelt har løftet sløret for, at ikke færre end to millioner kinesere er ansat til blandt andet at overvåge statusopdateringer på sociale medier og indslag postet på mikro-bloggging-sites, skriver The Express Tribune.
Koster flere år i fængsel
De to millioner overvågere er dels ansat af statens propagandamaskine, dels af kommercielle sites. De overvåger omkring en halv milliard kinesiske internetbrugeres gøren og laden på nettet i bestræbelserne på at fastholde et jerngreb om massernes loyalitet til Kinas kommunistparti.
Ifølge The Express Tribune er flere hundrede mennesker blevet arresteret for at skrive kritiske kommentarer om regeringen på nettet, og højtprofileret bloggere har i mange tilfælde fået advarsler og henstillinger om at skrive mere positivt om styret.
Den kinesiske højesteret har for nylig fastslået, at det kan koste op mod tre års fængsel, hvis man 'bagtaler' den kineske regering i indlæg, der er blevet læst mere end 5.000 gange eller videresendt 500 gange.
Åbner for Facebook
Overvågningen foregår blandt andet på mikroblogging-sitet Sina Weibo, der beskrives som en blanding af Facebook og Twitter.
Netop Facebook og Twitter var afgørende hjemmesider for kommunikationen til omverdenen og intern koordination, da det arabiske forår rullede hen over Nordafrika og Mellemøsten i 2010, og oprørere gik til kamp mod deres diktatorer.
De to populære sociale medie-sites er for øvrigt blokeret i Kina sammen med godt 2.500 andre sites, som blandt andet tæller flere af Googles sites, Wikileaks og diverse fildelings-tjenester.
Der har dog i seneste uger været forlydender om, at mange af de blokerede sites vil blive tilgængelige i Kinas frihandelszoner, der blandt andet tæller Shanghai og Sydkina.
Læs også:
Den kinesiske big brother: Derfor vil de tromle os