Artikel top billede

Sådan stod der i Top 100-magasinet 2008. Kort tid efter rullede skandalen. Stein Bagger afsoner i dag syv års fængsel, som han i juni 2009 blev idømt for svindel for næsten en milliard kroner. Asger Jensby blev i oktober 2010 erklæret personligt konkurs i skifteretten i norske Stavanger, hvor han bor.

It-firmaer i vild vækst - og på katastrofekurs

Computerworld har målt og vejet it-branchen siden 1996. Vi har taget et blik tilbage for at se, hvordan det er gået tidligere vindere af Top 100.

It-branchen er en omskiftelig branche, hvor blandt andet den voldsomme konkurrence og den ekstreme hastighed, hvormed teknologierne udvikler sig, skaber fremdrift og forandringer i et meget højt tempo i forhold til andre industrier.

Virksomheder opløses, fusioneres, opkøbes eller forandres hver eneste dag, og gode virksomheder kan løbe tør for krudt og brænde ud og gå ned, mens andre virksomheder pludselig kan blomstre op og blive morgendagens store håb.

Computerworld har siden 1996 årligt oprindeligt via uformelle rundspørger og siden grundige regnskabsanalyser fundet frem til først Danmarks bedste it-person og siden Danmarks bedste it-virksomhed i de såkaldte "Top"-kåringer, som i dag hedder "Top 100".

Et blik ned over historiens gang understreger, at de allerbedste it-virksomheder netop er forandringsvillige, ligesom de ofte bliver ledet af personer, der altid er klar til at søge nye veje for at fremme virksomheden og udnytte dens potentiale.

Det var der god brug for årene efter den store it-boble, der med et knald fik bunden til at gå ud af et marked, der var blevet pumpet op til bristepunktet med varm luft, sød musik og flotte ord.

Knoklearbejde

I de første år af det nye årtusind knoklede it-industrien ikke mindst for at etablere sig som en rigtig industri med rigtige produkter, der gav mening og konkurrencefordele.

At it-branchen er omskiftelig understreges af Danmarks bedste it-virksomhed i 2001, nemlig det nordsjællandske softwareselskab Danware med direktør Peter Grøndahl i spidsen.

Danware var kendt for sine trecifrede vækstprocenter og for at tjene 50 øre for hver krone på selskabets fjernbetjeningssoftware.

Siden vendte udviklingen, og Peter Grøndahl stoppede som direktør i 2008 efter en ordentlig rutsjetur fra overskud på 130 millioner til underskud på 21 millioner kroner på blot et par år.

Selskabet hedder i dag Netop Business Solutions og har Kurt Bager som direktør. Ib Kunøe er i dag bestyrelsesformand for selskabet.

Netop Business Solutions omsatte i 2012 for 13,3 millioner kroner og kom ud med et underskud før skat på 16,7 millioner kroner. Året før fik selskabet et underskud på seks millioner kroner før skat.

Året efter - mens krisen efter den bristede it-boble rasede - kårede vi softwareselskabet Edlund til Danmarks bedste it-virksomhed.

Selskabet har i dag 223 ansatte og er fortsat i god gænge. Det omsatte i 2012 for 197,5 millioner kroner og kom ud med et overskud efter skat på 23,4 millioner kroner.

Hitman - fra succes til problemer

Drøm på spil

Der var engang, hvor mange havde en ide om, at Danmark skulle satse på spiludvikling - og måske endda via uddannelsesniveau og lignende havde mulighed for at blive et af verdens førende lande inden for spiludvikling.

Ideerne var ikke mindst fostret af den meget store succes, som spiludviklingsselskabet IO Interactive oplevede med spil-successen Hitman.

Successen var så stor, at IO Interactive, med den ungarskfødte og dengang langhårede Janos Flösser i spidsen, blev kåret til Danmarks bedste it-virksomhed i 2003.

IO Interactive fik imidlertid problemer med at følge op på succesen, og selskabet blev i 2004 solgt til britiske Eidos, der siden blev overtaget af japanske Square Enix.

Store dele af Hitman-udviklingen flyttede i 2011 til Montreal i Canada.

IO Interactive holder stadig til huse i København, hvor østrigeren Hannes Seifert er direktør.

Selskabet fyrede for få måneder siden omkring halvdelen af de dengang 220 ansatte i København for at "tilpasse forretningen til et udfordrende marked under forandring," som det hed.

Omada og drømmene

For andre selskaber er det gået anderledes godt. Det gælder blandt andet softwareselskabet Omada, der med stifter Morten Boel Sigurdsson i spidsen for de 18 medarbejdere, i 2004 kunne bryste sig af at være Danmarks bedste it-virksomhed. Selskabet vandt i 2009 desuden underkategorien "Danmarks bedste forretningssoftware".

Sejren i 2004 kom efter, at Omadas omsætning i 2003 var steget hele 56 procent.

Den kraftige stigning byggede ikke mindst på projektstyringsværktøjet Omada Applications. Siden har softwarehuset specialiseret sig i administration af adgangskontrol i virksomheders it-systemer, hvor softwaren automatiserer de løbende sikkerhedstjek, som skal sikre, at kun de rigtige personer har adgang til virksomhedens it-systemer.

Stifter Morten Boel Sigurdsson flyttede i 2010 til USA for at arbejde på et stort gennembrud for Omada i USA, men er fortsat administrerende direktør for Omada med knap 20 ansatte samt Omada Services med cirka 50 ansatte.

Omada har i dag kontorer i USA, England og Tyskland. Den danske afdeling af selskabet omsatte i 2012 for 16,8 millioner kroner og kom ud med et netto-overskud på 4,6 millioner kroner.

ProData Consult vokser internationalt

I 2005 begyndte den danske it-branche for alvor at komme på skinner igen. "Tågen letter fra den danske it-branche," skrev vi i vores stort anlagte Top 100-magasin.

Efter grundig gennemgang af regnskaberne for flere hundrede virksomheder kunne vi konstatere, at både omsætning, indtjening og antal medarbejdere i den danske it-industri var på vej op. I det klima stak it-konsulenthuset ProData Consult ud som Danmarks bedste it-virksomhed.

Selskabet har senere flere gange vundet prisen som Danmarks bedste it-konsulenthus. Selskabets omsætning steg fra 2003 til 2004 fra 47,1 millioner kroner til 88,6 millioner kroner, hvilket var en af parametrene, der udløste sejren.

Selv pegede ProData Consult-direktør Carsten Lindskog på, at selskabet var indrettet ret utraditionel som en særdeles profitabel cocktail af 16 fastansatte og 700 freelance-konsulenter. De mange freelancere sikrede firmaet lave omkostninger og høj fleksibilitet. Carsten Lindskog bor i dag i Californien i USA, hvor han er direktør i sit eget investeringsselskab, Lindskog Invest.

Selskabet er fortsat ud ad samme vej og var i årene efter udnævnelsen i gang med en voldsom, international ekspansion med tilstedeværelse i mere end 10 lande.

I dag har Pro Data tilknyttet konsulenter i Danmark, Sverige, Norge, Holland og Polen. ProData Consult omsatte i 2012 for 292,5 millioner kroner og kom ud med et netto-overskud på 13,8 millioner kroner.

Firmaerne buldrede frem

Segmenta vandt og forsvandt

Fremgangen fortsatte i 2006, hvor de danske it-virksomheder buldrede frem med flotte vækstrater i et regulært jubelår.

Den generelle omsætningsvækst lå på omkring 10 procent, og fremtiden så lys ud, selv om en meget udtalt mangel på kvalificeret arbejdskraft truede med at ødelægge festen.

Computerworlds daværende chefredaktør, Mikael R. Lindholm, løftede advarende pegefingeren om et andet bekymringspunkt.

"Dette er tidspunktet, hvor vi skal sikre fremtiden. Optimismen til trods bliver det overordentligt vanskeligt at sikre væksten fremover med den nuværende indsats på uddannelsesområdet," skrev han.

I dette klima - præget af vækst, optimisme og fremgang - løb SAP-konsulenthuset Segmenta med titlen som Danmarks bedste it-selskab.

I spidsen for selskabet stod tre tidligere chefer fra IBM og Accenture, Lars Damgaard, Kjartan Kristensen og Thomas Stolborg, som pegede på, at den danske SAP-verden i meget stor udstrækning var baseret på gode relationer og tillid.

Det passede godt sammen med de tre chefers lyst til selv at gå forrest i projekterne, fortalte de. I årene efter åbnede Segmenta kontor i Vietnam med 19 certificerede konsulenter.

Segmenta blev i sommeren 2010 solgt til den internationale it-virksomhed Ciber, der i 2012 kom ud med et underskud efter skat på 13,1 millioner kroner på en faldende omsætning på 129,4 millioner kroner.

Lars Damgaard er i dag administrerende direktør for Ciber Danmark, der beskæftiger omkring 80 ansatte.

Kontron - nichen vinder

I 2007 boblede den danske it-branche fortsat af optimisme efter i lang tid at have været båret frem af højkonjukturens vinger.

349 it-virksomheder deltog i Computerworlds Top 100-undersøgelse, og langt størstedelen havde det fantastisk - med god vind i sejlene og masser af ordrer.

Eneste malurt i bægeret var vanskelighederne med at finde kvalificeret arbejdskraft. Fælles for årets vindere i de forskellige kategorier var, at de i ret stor udstrækning var internationalt orienterede, ligesom de satsede entydigt på en snæver niche, som de ville være globalt dominerende i.

Årets bedste it-virksomhed blev Kontron Technology, der med sit stramme nichefokus på tre år havde fået vendt en accelererende nedtur til en guldrandet forretning.

Forretningsområdet var bundkort til spillemaskiner, ultralydsscannere og forskellige indlejrede systemer. Danske Kontron Technology med 22 ansatte var datterselskab af den tyske gigant Kontron AG med 2.400 medarbejdere verden over.

Pengene fossede i begyndelsen ud af kassen for det danske selskab, der fra 1999 til 2004 tabte mere end 60 millioner kroner i Danmark.

I 2004 blev hollænderen Cornelius Koetsier indsat som chef for den danske afdeling, som han straks gik i gang med at omstrukturere. Den store ombygning virkede, og omsætningen steg i de følgende år fra 78,3 millioner kroner til 135,6 millioner kroner.

Cornelius Koetsier er fortsat i spidsen for selskabet, der har til huse i Hørsholm nord for København. Selskabet har i dag 45 ansatte.

Det omsatte sidste år for 130,2 millioner kroner og kom for første gang i mange år ud med et underskud. Før skat tabte Kontron Technology 9,6 millioner kroner i 2012.

Rædselsåret

2008 blev et skrækår for Computerworld, når det gælder Top 100.

Dette var året, hvor vi udnævnte senere skandaleramte IT Factory til Danmarks bedste it-virksomhed, ligesom selskabets bestyrelsesformand, den i dag ruinerede Asger Jensby, blev udnævnt til at være den helt store sejrherre i den danske it-branche med sit investeringsselskab JMI Invest.

Senere viste det sig, at de reviderede regnskabstal - som Computerworld baserer Top 100-beregningerne på - var bygget på luftkasteller og var blevet pumpet gevaldigt op via en udspekuleret, men skrøbelig, karrussel, som den altid veltalende IT Factory-direktør Stein Bagger stod bag.

Mistanken om lusk og fiduser fik efter Top 100-kåringen Computerworld og bloggeren Dorte Toft til at kigge grundigt på IT Factory-setuppet, og Stein Bagger forsvandt fra familie og venner under en luksuriøs ferietur til Dubai, få dage før Computerworld kom på gaden med et stort opsat artikelkompleks om mulig lusk i IT Factory.

Stein Bagger afsoner i dag syv års fængsel, som han i juni 2009 blev idømt for svindel for næsten en milliard kroner.

Asger Jensby blev i oktober 2010 erklæret personligt konkurs i skifteretten i norske Stavanger, hvor han bor.

Den tidligere milliardær lever i dag et beskedent liv og har tidligere sagt, at han aldrig "i sin levetid" kommer til at tjene mere end 16.000 kroner om måneden, da alt herover vil gå direkte ind i boet efter Stein Bagger.

Hårdere tider under opsejling

I 2008 var det slut for opgangstiderne. Ikke mindst hardware- og afsætningsvirksomhederne var i frit fald, mens omsætningen dog generelt steg for software- og servicevirksomhederne.

Som i de tidligere år var det igen stærkt specialiserede og niche-fokuserede virksomheder, der klarede sig godt. Det gjaldt også vinderen, e-Boks, der i meget høj grad dyrkede en lukrativ niche i markedet med sin cloud-baserede løsning til håndtering af vigtige dokumenter.

Ifølge e-Boks-direktør Henrik Andersen blev ideen til e-Boks undfanget i en idekasse hos KMD, hvor topchef Lars Monrad-Gylling mente, at det var den bedste ide, som han nogensinde havde set. e-Boks har altid haft relativt få medarbejdere, da langt størstedelen af forretningen kører automatisk.

Selskabet er dog vokset fra dengang blot otte ansatte til i dag 22. Henrik Andersen er fortsat administrerende direktør for e-Boks, der i de seneste mange år har haft støt stigende omsætningstal. Selskabet kom i 2012 ud med et netto-overskud på 16,7 millioner kroner på en omsætning på 101,1 millioner kroner.

Conscia venter gode tider

2010 var præget af finanskrise og skarp fokus på priser og omkostningerne. Mange it-virksomheder fokuserede på effektiviseringer og på optimering af forretningsprocesserne.

I dette spændte økonomiske klima kom it-løsningshuset Conscia ud som Danmarks bedste og mest veldrevne it-virksomhed. Brøndby-virksomheden arbejder med it-løsninger inden for netværk, sikkerhed og IP-kommunikation - primært bygget op omkring Cisco-produkter.

Inden sejren havde det veldrevne selskab været nomineret til titlen flere gange. Det var således tredje gang, at Conscia-direktør Mogens Bransholm spændt ventede på afgørelsen blandt de nominerede selskaber.

"Populært sagt har vi været gode til at sige nej. Vi har fra begyndelsen holdt vores benhårde fokus på at være dybe," lød det fra Conscia-partner Christian Hjortgaard efter kåringen.

Conscia med omkring 40 ansatte blev i 2011 udnævnt til bedste arbejdsplads blandt de mindre danske arbejdspladser. Kapitalfonden Via Venture Partners overtog i slutningen af 2012 for omkring 75 millioner kroner 35 procent af selskabet.

Direktør Mogens Bransholm ser fortsat gode tider forude. Han forventer, at selskabet runder en milliard kroner i omsætning inden for de næste fem år, hvor han sigter efter, at selskabet bliver førende inden for it-infrastruktur i datacenteret.

Vind i sejlene - og sidste års vinder

CMS-selskabet Sitecore har altid haft vind i sejlene. Det ene regnskab efter det andet har været præget af flotte vækstrater og masser af fremskridt.

Gartner har kåret Sitecores CMS-løsning - der bygger på en ide om at følge kunden tæt - som et af de førende i verden, og selskabet har for længst satset på det internationale marked, hvor en stor del af omsætningen hentes hjem.

Sitecore fortsatte sidste år væksten, idet selskabets omsætning steg fra 120 millioner kroner til 179 millioner kroner, ligesom også antallet af ansatte blev forøget ganske betragteligt. Selskabet kom i 2012 ud med et overskud efter skat på 42,8 millioner kroner.

Direktør og stifter Michael Seifert modtog i foråret IT-Prisen 2013 for sin evne til at kombinere sine tekniske færdigheder med en solid forretningsforståelse og næse for forretning.

Nu nærmer vi os for alvor nutiden og den seneste vinder af den prestigefyldte pris.

Sidste års bedste it-virksomhed i Danmark var Siemens Industry Software, der leverer softwareløsninger til olieindustrien og til farmaceutiske virksomheder - primært til store kunder.

Selskabet beskæftiger godt 40 medarbejdere med direktør Kenneth Saxskjold-Nørup i spidsen. 




IT-JOB

Capgemini Danmark A/S

Security Consultant

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Azure Architect
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere