Måske bliver det borgerne i Albertslund vest for København, som først får adgang til gratis Wi-Fi fra kommunen. Men at dømme efter vurderingen fra advokat Line Markert kan gratis Wi-Fi blive et helt almindeligt kommunalt tilbud inden for en overskuelig fremtid.
"Der er rigtig mange, som arbejder på det. Med et skud fra hoften vil jeg sige, at mellem en fjerdedel og en trediedel af landets kommuner lige nu undersøger mulighederne for at tilbyde gratis Wi-Fi til borgere, virksomheder og gæster," siger Line Markert.
Hun er juniorpartner i advokatfirmaet Horten, som er eksperter inden for offentlig ret, og som har tre fjerdedele af landets kommuner på kundelisten. Horten er blandt de ti største advokatfirmaer i Danmark.
I løbet af sommeren har Computerworld beskrevet planer om gratis Wi-Fi i både København og Frederiksberg. Det kan du læse mere om her og her.
Konkret er Horten i gang med at rådgive flere kommuner om, hvordan de kan skrue en Wi-Fi-løsning sammen, så den dels opfylder ønsket om at give borgerne - og andre - adgang til nettet, dels at løsningen er på et niveau, som ikke får borgerne til at opsige deres internetabonnementer i hobetal.
Tæt på i Albertslund
Albertslund Kommune er ifølge Line Markert meget langt fremme med planerne. Kommunen ejer et fibernetværk, som lige nu er ved at blive udbygget med et Wi-Fi-netværk, der skal bruges til intern kommunikation. For eksempel af kommunens hjemmepleje.
"Men kommunen vil gerne tilbyde borgerne at bruge Wi-Fi-netværket, når der er kapacitet til det, og det har vi lige nu en dialog med Statsforvaltningen om," fortæller Line Markert.
Det var netop Statsforvaltningen, som i 2009 afgjorde, at kommunalt finansieret Wi-Fi er ulovligt. Det skete i en sag, der involverede Høje Taastrup Kommune, og det kan du læse mere om her.
Reglerne ikke mejslet i sten
Statsforvaltningen skal blandt andet holde øje med, at landets kommuner holder sig inden for grænserne af den såkaldte kommunalfuldmagt, som populært sagt skal sørge for, at kommunerne bruger skattekronerne til gavn for almenvellet og som følge af det ikke bruger dem på at give private virksomheder urimelig konkurrence.
Men reglerne i kommunalfuldmagten er ikke mejslet i sten, og Statsforvaltningen ændrer løbende sine afgørelser i takt med samfundsudviklingen og den teknologiske udvikling. For eksempel var det for år tilbage ulovligt for kommunerne at foretrække Fairtrade-mærkede produkter, men nu er det nærmest lige omvendt.
"Jeg mener, at der er flere gode argumenter for, at kommunerne skal have lov til at tilbyde gratis Wi-Fi. Dels er vores hverdag blevet meget mere digitaliseret siden 2009, og regeringens digitaliseringsstrategi gør det faktisk muligt for kommunerne at forlange, at alle borgere fra 1. januar 2014 skal kommunikere digitalt med kommunen - altså om tre måneder. I 2015 skal det offentlige faktisk udelukkende kommunikere elektronisk med borgerne. Dels har Folketinget vedtaget en frikommuneordning, som på forsøgsbasis giver kommunerne mulighed for at etablere gratis hotspots ved for eksempel turistattraktioner, så der er en anerkendelse fra lovgiverne om, at der er et behov," siger Line Markert.
På visse betingelser
Der er altså gode argumenter for, at kommuner får lov at stille digital infrastruktur til rådighed for borgerne, sådan som det sker på så mange andre områder. Men kun, hvis noget tilsvarende ikke findes i forvejen.
"Vi taler desuden om gratis forbindelser med relativ lav kapacitet, som altså ikke kan bruges til at streame film hjemme i privaten, men som fint kan bruges til at tjekke bustider, mens man står ved stoppestedet," siger hun.
Line Markert mener desuden, at de projekter, som handler om at udnytte eksisterende kommunal infrastruktur eller om et tillæg til nye infrastrukturprojekter, som først og fremmest har til formål at effektivisere kommunale arbejdsgange, har bedre chancer for at få en godkendelse af Statsforvaltningen.
De aktuelle planer om Wi-Fi i Albertslund Kommune er derfor efter hendes vurdering en god sag i den forstand, at kommunen udnytter investeringer, som allerede er foretaget, til gavn for borgere og virksomheder i kommunen.
"Jeg er optimistisk"
"Jeg er optimistisk, men det vil på den anden side være meget let for Statsforvaltningen at læne sig op ad den tidligere afgørelse, så det kræver noget mod at ændre praksis. Statsforvaltningen ved godt, at telebranchen vil udfordre sådan en afgørelse, men et afgrænset forsøg tror jeg gerne, at Statsforvaltningen vil åbne op for," siger Line Markert, juniorpartner hos advokatfirmaet Horten.
Frederiksberg har et projekt
På Frederiksberg har 2. viceborgmester Katrine Lester sat sig for, at netop et nyt, kommunalt infrastrukturprojekt bør bane vej for gratis Wi-Fi til borgere, turister og andre.
Kommunens forsyningsselskab vil etablere et Wi-Fi-netværk, som dækker hele kommunen. Det skal i første omgang bruges til at hente data fra målere og overvågningsenheder i forsyningsnettet.
"Som jeg har forstået et svar fra vores forvaltning, så er det muligt at udvide dette projekt til også at give en mere generel internetadgang. Hvis vi kan udnytte vores infrastruktur bedre, så er det i mine øjne oplagt," siger Katrine Lester.
Hun er på det rene med, at Statsforvaltningens afgørelse fra 2009 sætter nogle klare grænser for, om kommunen overhovedet må indlade sig på at udbyde offentligt Wi-Fi, og at vil kræve en ny afgørelse eller en dispensation, hvis Frederiksberg Kommune skal tilbyde gratis Wi-Fi.
"Reglerne er tydeligvis forældede. Samtidig har teleselskaberne tydeligt sagt, at de ikke har planer om at lave Wi-Fi-netværk på Frederiksberg, og derfor mener jeg, at vi står med en god sag. Hvis projektet i forsyningsselskabet viser, at det er muligt let og billigt at etablere netadgang i kommunen, tror jeg, at vi vil stå med en stærk sag over for regeringen," siger Katrine Lester.
Hun vil nu henvende sig til Socialdemokraternes it-ordfører, Karin Gaardsted.
"Der er adskillige kommuner, der har vist interesse for idéen, så det vil være en god idé at få ændret den alt for rigide lovgivning".