Kina vil investere ikke færre end 1.800 milliarder kroner i bredbånd og it-infrastruktur.
Det skriver Total Telecom.
Hos Dansk Energi, der som bekendt er fortaler for bedre bredbånd herhjemme, peger man på, at kinesernes tiltag med al tydelighed viser, at digital infrastruktur er blevet et globalt konkurrenceparameter.
"Fibernet buldrer frem i Kina, men de kan samtidig se, hvor stærkt den digitale udvikling går i nabolandene Japan og Sydkorea," forklarer chefkonsulent Thomas Woldiderich fra Dansk Energi.
Han peger på, at Kina har en strategi om at gå fra at være 'hele verdens fabrikshal' til selv at udvikle og producere højteknologiske produkter.
"Altså gå fra at lave gummisko og samle iPads til at opfinde morgendagens digitale tjenester og apparater."
"De vil også have de vidensarbejdspladser, som vi i Danmark har ambitioner om at leve af. Og her har de set, at en stærk digital infrastruktur er en afgørende forudsætning," lyder analysen.
Nordiske fiber-brødre giver os baghjul
Bare i Norden er Danmark langt fra i front med den digitale infrastruktur, som Thomas Woldiderich altså kalder en afgørende forudsætning for videnssamfundet.
"Mens kineserne kan kigge til Japan og Sydkorea, kan vi herhjemme jo blot se til Sverige og Norge, hvor begge lande er nået længere med fibernetudrulningen, end vi er i Danmark."
"Svenskerne er kommet klart længst og ligger nummer tre på OECD's fiber-rangliste efter netop Japan og Sydkorea. Danmark er nummer 9," forklarer Thomas Woldiderich.
Dansk Energi mener, at vi burde gøre som svenskerne og få tilslutning til en ny højhastighedsforbindelse med i Bolig-Job-ordningen.
"Ser man med vækstbriller, er det jo tankevækkende, at ordningen omfatter nye elinstallationer, nye vandinstallationer og andet i hjemmet, ja sågar hækkeklip og boning af gulve, men ikke bredbånd."
"Det bør ændres hurtigst muligt," mener Thomas Woldiderich.
Vokser med 44 procent
Indtil det sker, kan man kaste et kig på Kina.
Alene i 2012 investerede China Telecom 36 milliarder danske kroner i at bygge fibernetværk.
Det er mere, end det ville koste at dække hele Danmark med fibernet til hjemmet, oplyser han.
De seneste tal fra det franske analysehus IDATE har desuden vist, at andelen af fiberkunder i Japan steg med 6 procent i andet halvår 2011, mens den i Kina steg med 44 procent.