Artikel top billede

(Foto: Foto: Mikael Rieck)

Rigspolitiets CIO: Her er læren af hacker-sagen

En af Danmarkshistoriens største hacker-sager har skabt store dønninger. Rigspolitiets CIO slår fast, at der "helt sikkert" er lærepunkter i sagen.

To personer er sigtet i hacker-sagen i Danmark, hvor en stribe cpr-numre er blevet blottet, og hackere har haft adgang til følsomme politisystemer hos it-leverandøren CSC.

Spørgsmålet om juridiske udeståender er fortsat uafklaret.

Imidlertid mener Rigspolitiets CIO, Michael Hansen, at Rigspolitiet "har gjort alt korrekt".

"Ja, det mener vi," udtaler han til Computerworld.

Men samtidig afventer Rigspolitiet efterforskningen for at "se om det er rigtigt, og om vi skal revurdere vores måde at forvalte vores ansvar."

"Der er jo helt sikkert lærepunkter i det her," forklarer Rigspolitiets CIO uden at præcisere det nærmere.

Udlicitere ansvar

Faktum er da også, at Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen tidligere overfor Computerworld har understreget, at blot fordi man udlicitere en opgave, så fjerner det ikke ansvaret.

Det skete i forlægelse af oplysningerne om, at Datatilsynet af flere omgange og løbende har ført kontrol med Schengen-systemer, som hackerne havde adgang til, og som indeholder dybt følsomme oplysninger.

Seneste meldinger fra politiet er fortsat, at man forsøger at skabe overblik over skaderne. Med andre ord fortsætter efterforskningen for fuld skrue.

Svenskeren Gottfrid Svartholm, der er mistænkt i sagen, skal udleveres til Danmark og en 20 årige dansker, der også er mistænkt, sidder varetægstfængslet frem til 4. juli 2013.

Afventer efterforskning

På spørgsmålet om hvorvidt Rigspolitiet ligefrem vil lægge sag an mod CSC er CIOen da også noget mere tøvende.

Han peger på, at Rigspolitiet afventer efterforskningen "og en dialog med CSC, før vi tager stilling til rigtigt og forkert." Herunder skyld og eventuel konsekvens.

"Så svaret er: nej, det har vi ingen planer om lige nu - dialog og efterforskning afventes," forklarer Michael Hansen.

Michael Hansen må ikke udtale sig om selve efterforskningen af sagen.

"Men jeg kan sige, at som kunde arbejder vi jo med en normal afklaring af situationen sammen med PET (vores it sikkerhedsmyndighed) og FE (GovCert er resten af det offentliges sikkerhedsmyndighed ) og CSC med henblik på at få overblik, årsag og implementering af en række initiativer til hærdningen af system komplekset," slutter han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere