Det var ikke af ren og skær gæstfrihed, at de britiske arrangører i 2009 tilbød Wi-Fi-hotspots til gæsterne ved et G20-topmøde i London.
I virkeligheden var Wi-Fi-netværket udstyret med overvågningsudstyr, der gjorde det muligt for de britiske værter at overvåge mødedeltagernes email-korrespondance.
Det fremgår af dokumenter, som den britiske avis The Guardian er kommet i besiddelse af.
Dokumenterne er en del af den samling af fortrolige dokumenter, som den amerikanske whistleblower Edward Snowden har lækket.
Blot en af flere metoder
De overvågede Wi-Fi-netværk var dog blot en af flere metoder, som de britiske efterretningstjenester GCHQ og MI6 brugte som led i, hvad der i dokumenterne betegnes som en "banebrydende efterretningsindsats".
Ud over at oprette internetcaféer med skjult overvågningsudstyr til mødedeltagerne lykkedes det også for de britiske efterretningstjenester at få adgang til indholdet på mødedeltagernes Blackberry-telefoner, så de kunne overvåge deres telefontrafik og e-mail-korrespondancer.
Ifølge The Guardian var overvågningen så effektiv, at de britiske efterretningsanalytikere hele tiden havde et overblik over, hvilke mødedeltagere der ringede til hinanden.
Disse oplysninger om mødedeltagernes telefontrafik blev overført direkte til efterretningstjenestens GCHQ's kommandocenter, hvor alle data blev projiceret op på en 15 kvadratmeter stor videovæg, mens topmødet var i gang.
Ville dekryptere Medvedevs samtaler
Rusland, Tyrket og Sydafrika var angiveligt blandt de lande, der blev udsat for særlig intens overvågning.
Dokumenterne afslører eksempelvis, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA forsøgte at aflytte indholdet af den daværende russiske præsident Dmitry Medvedevs telefonsamtaler, der ganske vist var krypterede.
Af et af dokumenterne fremgår det også, at det lykkedes for de britiske efterretningsmyndigheder at bryde ind i sydafrikanske computere, hvor de fik adgang til det sydafrikanske udenrigsministeriums netværk. Her var det blandt muligt at få indblik i dokumenter og briefinger, der tilhørte de sydafrikanske delegerede til både G20 og G8-møder.
Men også den tyrkiske finansminister, Mehmet Simsek, samt 15 personer fra hans delegation blev udsat for målrettet overvågning.
Ifølge The Guardian tyder meget på, at overvågningen var godkendt af højtstående embedsmænd i daværende premierminister Gordon Browns regering, og oplysninger, der blev opsnappet, blev angiveligt videregivet til flere britiske ministre.
Læs også:
Manden bag overvågningsafsløringen: Derfor gjorde jeg det