Artikel top billede

Kritik: Ingen logik i gigantiske Telenor-planer

Telenor lægger mere end fem milliarder på bordet i et nyt udlandseventyr. Analytiker er dog skeptisk. Læs hvorfor her.

Den norske telekoncern Telenor fortsætter sin ekspansive stil og går nu ind i Bulgarien.

Det sker med købet af landets næststørste mobiloperatør, Globul, som den norske telekoncern har betalt intet mindre end 717 millioner euro, eller 5,3 milliarder kroner for.

Globul har 4,5 millioner kunder og en markedsandel på 36 procent på det bulgarske marked.

"Baseret på vores erfaring med Telenors velfungerende virksomheder i regionen har vi en stærk tro på, at vi vil være i stand til at skabe værdier i det bulgarske marked. Gennem vores størrelse og erfaring koblet med Globuls kompetence og viden om markedet, kan vi tilbyde endnu bedre kvalitet og mere avancerede tjenester til bulgarske kunder," udtaler Jon Fredrik Baksaas, Telenors koncernchef i en pressemeddelelse.

Planen er blandt andet at høste synergier i området, hvor Telenor i dag er til stede i Ungarn, Montenegro og Serbien.

"Ingen logik i købet"

Købet får dog ikke umiddelbart store klapsalver frem hos analysebureauet Ovums teleanalytiker, Jeremy Green.

"Telenors opkøb af Globul, Bulgariens andenstørste mobiloperatør, er et udtryk for koncernens fortsatte politik med at gribe muligheden for opkøb uden at bekymre sig for meget om det geografiske- eller strategiske match. Der er ingen umiddelbar logik i opkøbet andet end det faktum, at Bulgarien ligger ved siden af Serbien, som er et andet Telenor-marked. Her leverer Telenor-forretningen en pæn margin sammenholdt med Telenors overordnede forretning, men det meste af koncernens vækst kommer fra Indien," lyder analysen fra Jeremy Green.

Han tvivler på, at det bulgarske eventyr vil udvikle sig til en guldgrube.

"Bulgarien er et meget mættet marked (141 procents penetration) med lille udsigt til vækst i indtjeningen. Det er muligt, at Telenor vil være i stand til at forme og forbedre Globuls markedsandel og position, men der er ingen garanti for dette, og den slags gevinster er svære at fastholde i de fleste markeder. Den største konkurrent, Mtel, er også ejet af en europæisk operatør (Mobilkom Austria), så vækst på den bekostning vil ikke blive nemt.

Opkøbet afventer dog myndighedernes godkendelse og forventes først afsluttet i årets tredje kvartal.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Briefing: Backup, availability og disaster recovery

I en tid hvor truslerne mod it-driften kun vokser, er det afgørende at kende forskellen på backup, availability og disaster recovery. Deltag og få konkret viden og praksisnære eksempler på, hvordan I kan styrke jeres beredskab.

07. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, København: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

08. april 2025 | Læs mere


Cyberthreat Day, Horsens: Trusler, angreb og forsvar i praksis

Stå rustet mod cybertrusler. Få et detaljeret overblik over de nyeste sårbarheder, angrebsmønstre og metoder, som cyberkriminelle anvender. Lyt til beretninger fra sikkerhedseksperter på den digitale frontlinje, og få indsigt i både succesfulde angreb og de, der blev afværget

10. april 2025 | Læs mere