TDC tæt på at opgive dansk talesyntese

Der er for få kunder i butikken hos TDC-selskabet bag den officielle danske talesyntese, Speech-Ware. TDC overvejer derfor at opgive talesyntensen. Nye udenlandske spillere er til gengæld på vej med dansk tale.

I løbet af de næste to-tre uger ventes firmaet bag den ?officielle? danske talesyntese Speech-Ware at skifte hænder. Majoritetsejeren TDC har fået kolde fødder.

Speech-Ware blev dannet af det konsortium, der i 1998 vandt Forskningsministeriets udbud om at udvikle et system, der omformer dansk tekst til syntetisk tale.

Udviklingen blev finansieret af en bevilling på cirka 11 millioner kroner, og firmaet tilbyder i dag kommercielle løsninger på grundlag af talesyntesen.

Ejerforhold under overvejelse

Speech-Ware er ejet af TDC sammen med udviklingsparken NOVI og Aalborg Universitet.

At Speech-Wares ejerforhold er ?under overvejelse? skyldes ifølge bestyrelsesformand Ole Færgemand først og fremmest en ændring af strategien for teleselskabets udviklingsselskab, TDC Innovation.

- Ejerskabet af alle TDC Innovations selskaber er taget op til revision. Det har været en forholdsvis lang proces for Speech-Ware, fordi der er indgået udviklingskontrakter med Forskningsministeriet og med Dansk Blindesamfund, som vi ønsker bliver ført videre, siger han.

I dag beskæftiger Speech-Ware et par medarbejdere. For et års tid siden var tallet fire-fem. Det seneste projekt fra selskabet, version 2.2, blev sendt på markedet i november sidste år, og denne version har en styrket funktionalitet i forbindelse med brugen af grammatiske tegn.

Mens interessen for taleteknologi både i erhvervslivet og på hjælpemiddelområdet er stor, er lysten tilsyneladende meget lille til at være pioner med tjenester, der omsætter skrift til syntetisk tale, eller som er i stand til at regere på, hvad brugerne siger.

Ikke selv pioner

Danmark har heller ikke selv været pioner på området, hvilket også har hæmmet markedets udvikling. Men dertil kommer, at de syntetiske stemmer stadig lyder relativt maskinagtige for det utrænede øre.

Men det umodne danske marked har ikke holdt udenlandske leverandører tilbage. For eksempel er både Philips og IBM involveret i taleprojekter herhjemme. En ny spiller er desuden på vej.

- Vi regner med at have en dansk talesyntese klar i slutningen af i år eller i begyndelsen af næste år, siger systemudvikler Paolo Leva fra det belgiske taleteknologi-selskab Babel Technologies.

Babel Technologies har en svensk syntese og er på vej med en norsk. Selskabet regner med at have talesyntese til 23 sprog i løbet af de næste par år.

I Danmark arbejder det belgiske selskab sammen med forskere fra Aalborg Universitet. Selskabet udvikler også talegenkendelse. Her er løsningen endnu ikke god nok til at kunne forstå almindelig tale, men den kan forstå kommandoer, og her regner selskabet med, at der vil åbne sig et marked i omgivelser, hvor brugerne ikke har hænderne fri - for eksempel i bilen.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere