Der er ingen vej tilbage. Et paradigmeskifte er på vej i erhvervslivet og samfundets teknologianvendelse.
Vi er på vej ind i de intelligente processers æra, hvor informationsteknologien er integreret i alle arbejds- og dagliglivets processer og bliver leveret som service fra et stik i væggen eller trådløst.
Legende let at købe og tage i brug.
Udviklingen er drevet af mobility, cloud computing, big data og social technologies.
Hos IDC beskriver vi det som de fire grundforudsætninger eller "four pillars", som bærer den tredje platform, der langsomt afløser informationsteknologiens anden platform - pc'en - og den traditionelle client/server-model, som bliver erstattet af en serviceorienteret model baseret på intelligente processer, der bliver produceret i store datacentre og leveret til alle tænkelige og utænkelige enheder.
Udbytte eller kaos
Intelligente processer kan gøre det muligt at starte et projekt eller sågar en ny virksomhed uden ophold - eller at stoppe og lukke de samme projekter og virksomheder lige så hurtigt.
De intelligente processer rummer løftet om samarbejde og innovation og dermed forskellen på vindere og tabere i den globale konkurrence.
Men de intelligente processer rummer også risikoen for kaos i virksomheden, hvis lederskabet ikke rækker til at at beskytte, og helst forsikre, et af virksomhedens vigtigste aktiver:
Data.
Det handler naturligvis om at vælge leverandører, som har den nødvendige teknologiske modenhed til at transportere, behandle og opbevare de data, som leverandøren er blevet betroet - herunder at håndtere de teknologiske nedbrud, der kommer, uden at skade kundens data.
Men hvad nu, hvis leverandøren havner i økonomisk stormvejr og må lukke - uanset om det er selvforskyldt eller ej?
Og hvad nu, hvis der ikke står andre leverandører klar, som vil overtage driften eller ønsker at gøre det på helt andre vilkår?
I Storbritannien har konturerne af den debat rejst sig, efter at it-serviceleverandøren 2e2 i januar blev taget under konkursbehandling.
På hjemmesiden blev kunderne mødt med beskeden om, at selv den mindste hjælp ville koste yderligere.
Her er løsningsmodellen - rejsebranchen bruger den
Sat ind i et lidt større perspektiv risikerer kunderne altså at miste dele eller hele fordelen ved en fleksibel og agil cloud-baseret service, fordi risikoen ved leverandørens konkurs er for stor.
Vi kender allerede en løsningsmodel fra rejsebranchen.
Her betaler leverandørerne selv til en garantifond, der sikrer, at kunder, som strander i udlandet ved rejsearrangørens konkurs, kan komme hjem, uden at skulle sætte hele opsparingen over styr.
Tanken om at appellere til branchen om at spekulere i den retning, er nærliggende.
Hvis vi vil høste de gevinster, som de intelligente processer lover, skal det dels generelt være nemt at flytte sine data, og dels skal det være risikofrit, hvis leverandøren går konkurs.
En bid ad gangen
Der er andre løsninger på dette problem og andre risici, der skal behandles.
Men elefanten skal spises en bid ad gangen.
Og for hvert risikoelement, it-branchen selv er med til at håndtere, vokser den troværdighed, som alt andet lige bliver et afgørende element i leverancen af fremtidens intelligente processer og den infrastruktur, som hører til.
Det er da heller ikke en udvikling, som stopper, fordi der ikke bliver etableret en datagarantifond.
Hos IDC forventer vi, at det nordiske cloud-marked vil vokse 30 procent i de kommende år.
Jan Horsager er research manager i IDC Nordic.
Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens egne holdninger.