Ørestaden får unikt trådløst net

Organisationer og virksomheder, som er ved at flytte ud på Vestamager, går sammen om et stort delvist offentligt trådløst net, der blandt andet skal udgøre grundlaget for udvikling af nye stedbestemte tjenester.

Crossroads Copenhagen er i færd med at opbygge et trådløst netværk i hele den kommende Ørestad Nord med en række nye mobiltjenester.

Det kommende netværk skal dække 250.000 udendørs kvadratmeter og nogenlunde det samme inde i bygningerne. I alt forventes nettet at komme til at bestå af cirka 1.000 opkoblingspunkter.

I forbindelse med planlægningen af det trådløse netværk blev der sat tre forskningsprojekter i gang sidste år: Et om 3D-lokationsafhængig mobilitet, et om stedbestemte mobiltjenester (herunder e-handel) og et om virtuel uddannelse.

Netværk i tre dele

Der bliver tale om et trådløst netværk, der logisk set vil være delt i tre dele: Et separat net for hver af virksomhederne, og som udelukkende kan anvendes af folk, der er beskæftiget der. Et Crossroads-net, som tilbyder tjenester i forbindelse med forskningsprojekterne. Og endelig et offentligt netværk, der gør hele området til et stort hotspot.

Den del af disse sammenhængende netværk, der dækker inde i de enkelte virksomheder og institutioner, vil fortrinsvis blive opbygget med det udstyr, som de deltagende virksomheder enten har med ud til Ørestaden eller anskaffer i forbindelse med indflytningen.

Det er endnu ikke besluttet, hvem der skal etablere og drive netværkets offentlige dele, men TDC har tilbudt at levere infrastrukturen og stå for driften på kommercielle vilkår.

- En af udfordringerne er at etablere et netværk for en række organisationer og virksomheder med vidt forskellige behov. På den anden side er der allerede i planlægningsfasen sket en værdifuld videnudveksling. En anden udfordring bliver at finde frem til løsninger, der kan skaleres, efterhånden som flere brugere rykker ud i Ørestad Nord, siger lektor Lars Birkedal fra IT-Universitetet, der er projektleder for forskningsprojektet om positionering.

Forskning og virksomheder

Crossroads Copenhagen blev etableret i 2003 som et netværk for de offentlige og private virksomheder og organisationer, der er ved at etablere sig i Ørestad Nord suppleret af nogle større leverandører.

Målet med netværket er at gøre området til et internationalt udviklingscenter for kultur, medier og kommunikationsteknologi. Virksomhederne, der er på vej ud i Ørestaden, er IT-Universitetet, Danmarks Radio, Det kongelige Bibliotek, Forbrugerinformation samt dele af Københavns Universitet.

Blandt leverandørerne, der har tilsluttet sig netværket, er CSC, Hewlett-Packard, Nokia og TDC.

De deltagende virksomheder og organisationer har en repræsentant fra topledelsen i Crossroads Copenhagens bestyrelse. Inspirationen er til en vis grad hentet i Katrinebjerg-området i Århus.

? Vi søger at understøtte etableringen af projekter, der omfatter forskningsinstitutter såvel som private og offentlige virksomheder, siger direktør Pouline Middleton fra Crossroads Copenhagen.
Grundlaget for Crossroads Copenhagen er en bevilling på ti millioner kroner over fire år fra Videnskabsministeriet.

Unik stedbestemmelse

Blandt forskningsprojekterne anses den del, der beskæftiger sig med 3D-lokationsafhængig mobilitet, for at være det mest unikke.

- Ørestad Nord vil, så vidt vi har kunnet finde ud af, blive det første sted i verden, hvor lokationstjenester af denne type bliver tilgængelige i en hel bydel. Derimod arbejdes der med de øvrige temaer flere steder i verden, siger projektleder Lars Birkedal, lektor på IT-Universitetet.

Under positioneringsprojektet vil der blive forsket i at udvikle funktioner, så trådløse lokalnet ikke blot kan overføre kommunikation og give oplysninger om, hvor en bruger befinder sig inden for en radius af fem meter eller mindre, men også registrere bevægelser i rum.

Dermed vil de trådløse lokalnet kunne benyttes til overvågning. Herudover omfatter positioneringsprojekterne udvikling af systemer, der gør det muligt at kommunikere med omgivelserne ved tale og lyd.

Her kunne et eksempel være, at netværket er i stand til at identificere en person, der bevæger sig gennem et lokale som synshandikappet, og ved lydsignaler advare mod trin. Der vil endvidere blive gjort forsøg med stedbestemte tjenester til produktionshaller, stedbestemte spil samt brug af denne type tjenester i it-overvågning.

Forskningsstyrelsen har bevilget 5,6 millioner kroner til udvikling af en særlig programmeringsplatform til positioneringstjenester.

Den kommende platform har fået betegnelsen LaCoMoCo for Laboratory for Context-dependent Mobile Communication.

I næste uge beskriver Computerworld etableringen af kommende netværk i DR-byen, der er under opførelse i Ørestad Nord.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere