Læs også: Antal af indbrud i danske netbanker vokser vildt
Tirsdag kunne Computerworld berette, at der er sket en markant stigning i både antallet af indbrud og i de stjålne beløb i danskernes netbanker.
Efter indførslen af NemID i 2010 så det ellers ud til, at forsøgene og de vellykkede netbank-indbrud var på hastigt tilbagemarch med et samlet tab i 2010 og 2011 på knap 600.000 kroner mod 6,8 millioner kroner i 2009.
Men det var åbenbart en stakket frist.
For alene i 2012 røg det stjålne beløb i de danske netbanker op på omkring 6,3 millioner kroner på trods af, at danskerne med NemID er lovet en login-løsning, hvor sikkerhed er en af de absolutte topprioriteter.
Når nu netbanken tilsyneladende ikke er mere sikker end tiden, før den store NemID-login-løsning blev introduceret, kan vi så forvente, at der også i 2013 vil blive hugget store millionbeløb fra vores bankkonti?
Ingen kommentarer
Computerworld har spurgt leverandøren af NemID, Nets, hvad selskabet vil gøre for at stramme op på sikkerheden, da flere angreb tilsyneladende sker som realtids-phishing-angreb, når netbank-brugeren sidder med sit NemID-papkort i hånden, og er ved at logge ind på netbanken.
Nets har dog ikke ønsket at kommentere på Computerworlds spørgsmål om, hvordan selskabet ser på, at der sidste år er hugget godt seks millioner kroner fra danskernes netbank-konti via blandt andet NemID-login-løsningen, som er bygget til bankerne og til den offentlige sektor.
Der henvises i stedet til bankernes interesseorganisation, Finansrådet.
For en sikkerheds skyld
Men heller ikke Finansrådet har kommentarer til, hvordan det samlede indbruds-beløb kan sænkes, udover at rådet tidligere har påpeget, at der ikke findes nogen 100 procent dirkefrie sikkerhedsløsninger.
Finansrådet har over for Computerworld påpeget, at danskerne bør være opmærksomme på mærkelige situationer, hvor de bliver spurgt om kodeord i mails, der tilsyneladende kommer fra banker, selvom en bank aldrig vil spørge om den slags i en mail.
Danske tab vand i forhold til hollandske erfaringer
Bankerne har sammen med Finansrådet en løbende dialog omkring sikkerhedsopstramninger, som blandt andet indebærer internationalt samarbejde om at indkredse specifikke cyberkriminelle.
Dette sikkerhedsarbejde ønsker Finansrådet dog ikke at løfte sløret for - af sikkerhedsmæssige årsager, hedder det.
Styrelse: NemID er sikker
Hos den offentlige kunde af NemID, Digitaliseringsstyrelsen, fortæller chefkonsulent Charlotte Jacoby med ansvar for NemID, at det hele tiden handler om at følge med udviklingen og imødegå de trusler, der opstår.
"Sammen med Nets og bankerne overvåger vi løbende udviklingen og arbejder på at imødegå trusler, herunder at informere brugerne om fornuftig adfærd på nettet og ved håndtering af NemID, således at den bedst mulige sikkerhed kan opretholdes," forklarer Charlotte Jacoby.
Hun påpeger, at med fornuftig forbrugeradfærd, softwareopdateringer på computeren og opmærksomhed omkring uregelmæssigheder, så er NemID fortsat en sikker løsning.
Danmark sparet for store angreb
At beløbet for netbank-indbrud i Danmark er tilbage til tidligere tiders niveau med et samlet tab på godt seks millioner kroner er trods alt billigt sluppet set i et internationalt perspektiv.
Den hollandske pendant til Finansrådet, De Nederlandse Vereniging van Banken, oplyser på sin hjemmeside, at den hollandske netbank-svindel i første halvår af 2012 steg med 14 procent i forhold til andet halvår af 2011.
Alene i de første seks måneder af 2012 blev der fusket for godt 200 millioner kroner, mens det samlede beløb for hollandsk netbank-svindel i 2011 svingede sig op på over en kvart milliard kroner hos de omkring 11 millioner hollandske netbankbrugere.
Modsat har de internet-kriminelle haft mindre med hjem i poserne oppe i Norge, hvor handelsorganisationen Finans Norge fortæller til Computerworld, at de norske netbankunder i første halvår af 2012 fik stjålet for omkring to millioner kroner som følge af netbankskriminalitet og trojanere.
Til sammenligning er der i Danmark blevet stjålet 25 millioner kroner fra danske netbanker i de seneste syv år.