Artikel top billede

Vilde Vestas: Her er Vestas enorme supercomputer

Vestas besluttede for snart et år siden at investere et større beløb i en supercomputer. Se hvad den kan her.

Det kræver en voldsom computerkraft, hvis du virkelig vil have noget ud af big data. 

Og det vil Vestas.  

IBM Firestorm med 1.222 computere er svaret.

Alene driften af den svarer til alt andet it hos Vestas. Det er ikke så lidt - vindmøllevirksomheden har for eksempel omkring 2.500 servere.

"Det er noget af et maskinrum. som skal driftes, køles og hele tiden optimeres," siger selskabets CIO, Torben Bonde.

Kæmpe mængder data

Men der kommer også noget ud af de 2,6 petabyte data, supercomputeren jonglerer rundt med.

"Vi indsamler enorme mængder informationer fra vindmøllerne, vejret og andre måleenheder. Det bliver for eksempel brugt til at forudsige, hvordan vinden vil opføre sig på et helt specifikt område på 15 gange 15 meter," siger Torben Bonde, it-chef for Vestas.

Derved bliver der samlet kæmpe-mængder information ind om alt fra vind- og vejrdata til vedligholdelsesdata fra møllerne. 

Det er Firestormen, der håndterer de kæmpe mængder data, og de forskellige opgaver tager generelt et par timer at udføre.

Kunne tage uger før i tiden 

Det er dog en væsentlig forbedring, hvis man går omkring fire år tilbage, hvor Vestas første gang kastede sig ud i big data.

"Før kunne det jo tage uger, inden en stor opgave var færdiggjort. Det var en katastrofe, hvis sådan et job gik ned. Derfor skulle computerne, ligesom nu, være designet meget robust - hvis en disk faldt ud, så kørte den bare videre alligevel," siger han.

For omtrent et år siden investerede man et tocifret millionbeløb i den nye Firestorm.

På dette tidspunkt var det den tredjekraftigste supercomputer i erhvervsmæssige sammenhænge i verden. Og det krævede også lidt at få sat i søen.

"Det har krævet fuldt projektledelse fra start til slut for at få det her til at fungere. Det er jo et kæmpe-projekt, hvor vi har hevet ekstra eksterne konsulenter og interne folk ind, der kun har skullet beskæftige sig med det her område," siger Torben Bonde.

"Men det har helt sikkert været en god investering, så det er også noget, vi vil fortsætte med at holde et vågent øje med."

Læs også:

Danmark rykker ind på supercomputernes top.

Sådan arbejder Danmarks hurtigste computer.




IT-JOB

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS)

IT-systemadministrator søges til GEUS

Politiets Efterretningstjeneste

Udviklingsorienteret Service Level Manager til PET

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere