Læs også: Det vil akut-pakken betyde for it-folk
"Det er møg-kritisk."
Sådan siger forbundssekretær hos Prosa, Mikkel Nonboe om akutjob situationen for it-branchens dagpengemodtagere.
Der er nemlig slet, slet ikke nok akut-job til de it-folk, som risikerer at miste deres dagpenge i løbet af det næste halve år, siger Mikkel Nonboe.
Hos fagforbundet fortæller forbundssekretæren, at hundreder risikerer at falde ud af systemet, fordi der ikke er nok akutjob.
"Vi har fremregnet, at omkring 1.000 it-folk står til at ryge ud af dagpengesystemet i løbet af første halvår 2013," siger han.
Han fortæller, at det på landsplan drejer sig om 36.000 mennesker, som risikerer at miste dagpenge på tværs af alle faggrupper.
86 akutjobs indenfor it
Ifølge Mikkel Nonboe har Prosa fastsat antallet af job i it-branchen til omkring 70.000 stillinger i alt.
Prosa selv har 190 medlemmer, som står til at miste dagpengeretten, fordi de snart har været ledige i mere end to år og endnu ikke har fået et job.
Derfor iværksatte en række partier i Folketinget den såkaldte akutpakke, som blandt andet skal give tusinder af akutjobs, hvor dagpengemodtagere med risiko for at ryge ud af systemet kommer forrest i køen.
Imidlertid er antallet af akutjob slået op inden for it-branchen slet ikke stort nok, fortæller Mikkel Nonboe.
"Vi har siden 27. november registreret 86 opslåede akut-job til de 1.000 it-folk," siger han.
Burde være hundreder af akutjob
Dermed er tallet ifølge forbundssekretæren samtidig lavere end det antal job som burde være slået op.
I stedet for 86 it-relaterede akut-job burde der på nuværende tidspunkt være 350 job for at opfylde regeringens løfte om at oprette 12.500 stillinger til dagpengemodtagere på kanten og dermed stå uden indkomst.
"Det betyder, at akut-job indtil videre ikke viser sig som et brugbart værktøj, fordi der er over 900 it-folk som står til at ryge ud af dagpengesystemet," siger Mikkel Nonboe.
Han fortæller, at de opslåede akut-jobs spænder meget vidt i forhold til kompetencer og områder.
"Det handler om alt fra webredaktør til dataundervisning og systemudviklere," siger Mikkel Nonboe.
Så ultra-korte er flere af akut-jobbene
Specielle akutjob
Han fortæller, at nogle af de opslåede akutjobs er på blot tre måneder, hvilket sådan set gør dem til akutjob, men ikke udløser tilskud til arbejdsgiveren.
Derimod får arbejdsgiveren flueben i forhold til at opfylde den kvote af job, som firmaet eller den offentlige arbejdsgiver har forpligtet sig til at stille til rådighed.
"Alle offentlige virksomheder er åbenbart blevet pålagt at oprette en række akutjob. Og der er jo så nogle, der prøver at komme ud om det ved at gøre dem meget korte," siger han.
Han peger på, at problemet ved dette for de dagpengetruede er, at de på denne måde ikke får optjent en ny dagpengeperiode, fordi perioden i arbejde er for kort.
Tre har fået akutjob
Samtidig betyder manglen på it-specifikke akutjobs, at de ramte er henvist til at forsøge at søge akutjob i andre brancher, og dermed kommer i konkurrence med mange andre dagpengemodtagere, som risikerer at miste deres indtægtsgrundlag.
Mikkel Nonboe fortæller, at tre af Prosas 190 udfaldstruede medlemmer ind til videre har søgt og fået et akutjob inden for it-branchen.
Derfor mener han, at vejen frem er jobskabelse eller forkortelse af genoptjeningsperioden, hvid hundreder af it-folk skal undgå at falde ud over kanten.