Artikel top billede

Overgår pc'erne: Mobilsystem er hackernes yndlingsmål

Pc'er bliver udsat for langt færre malware-angreb end et udbredt mobilstyresystem. Sikkerhedsselskaberne har en forklaring på problemet.

Computerworld News Service: Android angribes nu mere end pc'er i visse dele af verden, viser en rapport fra af en leverandør af sikkerhedssoftware.

Security Threat Report 2013 fra Sophos beskriver, at næsten 10 procent af alle mobile enheder med Android i brug i USA var udsat for malware-angreb i en periode på tre måneder i 2012.

Det samme gjaldt kun seks procent af alle pc'er.

Situationen er endnu værre i Australien, hvor mere end 10 procent af alle Android-enheder blev angrebet i samme periode sammenlignet med cirka otte procent af alle pc'er.

Android sidder på 52,2 procent af smartphone-markedet i USA, så platformen er ifølge Sophos blevet et fristende mål.

"Mål af denne størrelse er svære at modstå for malware-udviklere," står der i rapporten. "Og det lykkes da heller ikke - antallet af angreb mod Android er i kraftig vækst."

Sophos bemærker, at det mest almindelige malware-angreb på Android indebærer, at der installeres en falsk app på en telefon, som i det skjulte sender dyre sms'er til indholdstakserede tjenester.

De datakriminelle har også fundet en måde at omgå den totrinsbekræftelse, der bruges af banker til at beskytte mobile transaktioner. Det gør de ved at plante spyware på en telefon, der sjæler den bekræftelseskode, som banken sender til telefonen.

I 2012 udviste hackerne ifølge Sophos både et højt ambitionsniveau ved at angribe flere platforme - sociale medier, cloud-services og mobile enheder - og behændighed ved hurtigt at reagere på sikkerhedsanalyser og optimere deres udnyttelse af 0-dagssårbarheder.

Herudover angreb hackerne tusindvis af usikkert opsatte websteder og databaser, som blev udnyttet til at få adgang til adgangskoder og til at levere malware til intetanende besøgende.

Mere end 80 procent af alle såkaldte drive by-angreb på intetanende brugere på nettet sker via legitime websteder, der er blevet kompromitteret.

I rapporten forklares det, at angribere hacker legitime websteder og planter kode, der genererer links til servere, der distribuerer malware. Når en besøgende indlæser en side på det legitime websted vil browseren samtidig automatisk downloade den skadelige software.

Her er de mest risikable lande

Rapporten fra Sophos beskriver også en opgørelse af de mest risikable lande i verden med hensyn til malware-angreb:

Hongkong er det mest risikable land. 23,54 procent af landets pc'er blev angrebet af malware i løbet af en periode på tre måneder i 2012.

Herefter følger Taiwan med 21,26 procent, De Arabiske Emirater med 20,78 procent, Mexico med 19,81 procent og Indien med 17,44 procent.

Norge er med 1,81 procent det statistisk set mest sikre land i forhold til malware-angreb efterfulgt af Sverige med 2,59 procent, Japan med 2,63 procent, Storbritannien med 3,51 procent og Schweiz med 3,81 procent.

"Sikkerhed handler om meget andet end Microsoft," skriver Sophos.

"Pc'en er i dag stadig det største mål for skadelig kode, men de kriminelle har også udviklet effektive angreb mod Mac i kraft af falsk antivirussoftware.

"Malware-udviklerne går også efter de mobile enheder, hvor der er ved at opstå et helt nyt sæt styresystemer med forskellige sikkerhedsmodeller og angrebsvektorer," tilføjer Sophos.

Vi er nødt til at fokusere på at beskytte og bemyndige slutbrugerne - lige gyldigt hvilken platform, enhed eller styresystem, de vælger at bruge."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere