Den første betaversion af Linux-klienten til spilplatformen Steam er nu sendt ud til testbrugerne. Det fortæller Valve Software i en meddelelse. Indtil nu har der kun været få spil til Linux, men det bliver anderledes nu. Steam er den største spilbutik på nettet, og Valve satser stort på Linux.
Tidligere i år kunne softwarefirmaet fortælle, at både Steam og spillet Left 4 Dead 2 bliver porteret til Ubuntu Linux. Målet er, at softwaren skal køre lige så godt under Linux som under Windows.
Indtil nu har det været nødvendigt at køre Wine eller Crossover for at anvende Steam og spillene på Linux, men det fungerer ikke fejlfrit med alle spil og går ud over ydelsen.
Det er Windows 8, der har fået Valve til at sætte turbo på sin Linux-portering. Valve-chef Gabe Newell har tidligere betegnet Windows 8 som "en katastrofe". Han er især kritisk overfor den nye Windows Store, som er en direkte konkurrent til Steam. Her er udvalget af software dog indtil videre meget begrænset.
Den nye betaudgave af Steam for Linux klienten kan bruges sammen med det gratis Team Fortress 2, der også kører under Linux, og der er omkring 25 forskellige Steam-titler som nu kan bruges med Ubuntu. Det gælder blandt andet World of Goo og Serious Sam 3.
Steam for Linux understøtter også Big Picture, hvor Steam kan bruges med et fjernsyn og den passende controller. Den nuværende version af klienten kræver Ubuntu 12.04. Valve fortæller, at man har modtaget mere end 60.000 ansøgninger fra personer, der vil deltage i betatesten.
Linux-folk elsker spil
Valve har tidligere lovet, at man vil arbejde for, at det bliver så let som muligt at køre de 2.500 spil i Steam-butikken under open source-platformen.
Electronic Arts har allerede udgivet to gratis spil, som kan hentes i Ubuntu Software Center - Command & Conquer Tiberium Alliances og Lord of Ultima - og spil-platformen Desura har også en klient til Linux.
Der er også flere ældre Linux-porteringer af Windows-spil fra Loki Games og Linux Game Publishing, men det sidste kom helt tilbage i 2009.
De forskellige Humble Bundles - pakker med populære spil fra uafhængige udviklere, hvor man selv kan bestemme prisen - har dog solgt rigtig godt til Linux.
Det sidste Humble Bundle blev solgt 600.000 gange, og der kom 5,1 mio. dollar i kassen. Linux-brugere stod for 9,4 pct. af alle downloads, men 16 pct. af pengene kom fra Linux-folket.
Sælger også kontor-software
I september blev online-butikken Steam udvidet med muligheden for at købe kontor-programmer og anden software, som ikke er relateret til spil. Indtil videre er udvalget dog meget lille.
Valve har samtidig startet det såkaldte Project Greenlight, som især henvender sig til mindre og uafhængige udviklere. De kan indsende deres projekter og sætte dem til afstemning. Der har tidligere været klager over, at det er for svært for uafhængige udviklere at få deres projekter med i Steam-butikken.