Du kan langt fra være sikker på at få præcis den internethastighed, som du betaler for. Og teleselskaberne har historisk ikke været gode til at oplyse om den reelle hastighed hos brugerne.
Men det bliver der rettet op på nu.
Forbrugerombudsmanden har nu indgået aftale med tele- og energibranchen, der lover at give en mere præcis varedeklaration på bredbånd.
Det betyder, at de reelle hastigheder på bredbånd skal stå klart og tydeligt i teleselskabernes markedsføring. Mere konkret er det ikke længere tilladt at markedsføre hastigheder, som det er umuligt at opnå.
Selskaberne må gerne blive ved med at lave deres "elastiske" prisskilte, hvor hastigheder kaldes "op til". For eksempel "Op til 10 Mbit/s", men kun hvis minimumshastigheden optræder klart i markedsføringen.
Brancheaftalen træder i kraft 1. marts 2013.
Mere klarhed - mere konkurrence
De nye regler gælder både for på mobilnet, trådløse net og via faste forbindelser som fiber, kobber og coax.
Parterne håber, at den nye og mere ærlige markedsføring kan give forbrugerne et bedre overblik i markedet - og rokke ved telebranchens dårlige ry efter mange år med markedsføring, der ikke stemmer helt overens med det faktiske produkt.
I de efterhånden langstrakte forhandlinger har især fiberbranchen presset på, fordi fiber-leverandørerne har lettere ved at garantere sine hastigheder. Derfor har uklarheden i markedet, ifølge fiberbranchen, betydet en unfair konkurrence mellem fiber-teknologien og de traditionelle bredbåndsleverandører.
Derfor glæder fiberleverandørerne sig over brancheaftalen, som ifølge dem vil give en øget konkurrence til gavn for forbrugerne.
"Den nye brancheaftale baner vej for øget konkurrence på kvalitet, hvor energiselskaberne allerede står stærkt med deres hastighedsgaranti på fibernet. Forbrugerne får nu meget nemmere ved at gennemskue, hvor mange megabit, de egentlig får for pengene," udtaler Jan Bach Jensen, formand for energiselskabernes fiberalliance i Dansk Energi og salgs- og marketingdirektør i EnergiMidt.
Forbrugerombudsmanden har lavet aftalen med Forbrugerrådet, Telekommunikationsindustrien, Dansk Industri (ITEK) og Dansk Energi. Tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn truede i år med indgreb, hvis der ikke kunne findes en frivillig ordning i branchen.
Brancheaftalen ligger i sin fulde længde hos Forbrugerombudsmanden.