Artikel top billede

Nu vil teleselskaberne levere hvad du betaler for

Internetleverandører har givet håndslag på "ærlig" markedsføring. Men det er stadig lovligt at reklamere med "op til"-hastigheder.

Du kan langt fra være sikker på at få præcis den internethastighed, som du betaler for. Og teleselskaberne har historisk ikke været gode til at oplyse om den reelle hastighed hos brugerne.

Men det bliver der rettet op på nu.

Forbrugerombudsmanden har nu indgået aftale med tele- og energibranchen, der lover at give en mere præcis varedeklaration på bredbånd.

Det betyder, at de reelle hastigheder på bredbånd skal stå klart og tydeligt i teleselskabernes markedsføring. Mere konkret er det ikke længere tilladt at markedsføre hastigheder, som det er umuligt at opnå.

Selskaberne må gerne blive ved med at lave deres "elastiske" prisskilte, hvor hastigheder kaldes "op til". For eksempel "Op til 10 Mbit/s", men kun hvis minimumshastigheden optræder klart i markedsføringen.

Brancheaftalen træder i kraft 1. marts 2013.

Mere klarhed - mere konkurrence

De nye regler gælder både for på mobilnet, trådløse net og via faste forbindelser som fiber, kobber og coax.

Parterne håber, at den nye og mere ærlige markedsføring kan give forbrugerne et bedre overblik i markedet - og rokke ved telebranchens dårlige ry efter mange år med markedsføring, der ikke stemmer helt overens med det faktiske produkt.

I de efterhånden langstrakte forhandlinger har især fiberbranchen presset på, fordi fiber-leverandørerne har lettere ved at garantere sine hastigheder. Derfor har uklarheden i markedet, ifølge fiberbranchen, betydet en unfair konkurrence mellem fiber-teknologien og de traditionelle bredbåndsleverandører.

Derfor glæder fiberleverandørerne sig over brancheaftalen, som ifølge dem vil give en øget konkurrence til gavn for forbrugerne.

"Den nye brancheaftale baner vej for øget konkurrence på kvalitet, hvor energiselskaberne allerede står stærkt med deres hastighedsgaranti på fibernet. Forbrugerne får nu meget nemmere ved at gennemskue, hvor mange megabit, de egentlig får for pengene," udtaler Jan Bach Jensen, formand for energiselskabernes fiberalliance i Dansk Energi og salgs- og marketingdirektør i EnergiMidt.

Forbrugerombudsmanden har lavet aftalen med Forbrugerrådet, Telekommunikationsindustrien, Dansk Industri (ITEK) og Dansk Energi. Tidligere erhvervs- og vækstminister Ole Sohn truede i år med indgreb, hvis der ikke kunne findes en frivillig ordning i branchen.

Brancheaftalen ligger i sin fulde længde hos Forbrugerombudsmanden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere