Læs også:
Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes
Forslag: Bøder til danske firmaer for dårlig it-sikkerhed
Så nemt får du adgang til det danske forsyningsnet
Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer, at den største trussel mod Danmark er digitale angreb.
Et af målene er det danske el-net. Hovedåren i systemet kontrolleres af Energinet.dk, der sørger for, at strømmen konstant flyder i højspændingsledningerne, som på sit højeste transporterer 400.000 volt.
Det er det op til den enkelte forsyningsvirksomhed selv at føre tilsyn med it-sikkerheden.
Hos Energinet.dk kommer udmeldingen fra Forsvarets Efterretningstjeneste ikke som en overraskelse.
Virksomheden har indenfor de seneste år haft et skærpet fokus på netop it-sikkerheden.
"Internettet kender ingen grænser. Det er klart, at når vi ser angreb i vores nabolande, er det selvfølgeligt noget, der for os til at rykke frem i stolen," siger Frans Eschen, der er projektleder ved Energinet.dk
Sikkerheden i hænderne på virksomhederne selv
Hos Energinet.dk testes it-sikkerheden ved at lade venligt stillede personer teste virksomhedens netværk med planlagte angreb på den statsejede virksomheds driftsnetværk.
Ifølge Frans Eschen kan danskerne være ganske rolige. Under simulerede angreb lykkedes det kun it-sikkerhedseksperter at trænge ind i virksomhedens kontornetværk.
"Efter én uges forsøg er det kun lykkedes dem at trænge ind i det yderste lag af sikkerhed, det vil sige kontornetværket. Med erfaringer fra lignende forsøg i andre virksomheder havde vi sådan set også forventet det som en mulighed," siger Frans Eschen.
Sådan foregår angrebene
Konkret foregår testen via simulerede angreb. Her forsøger it-sikkerhedseksperter over længere tid at trænge helt ind til de SCADA-systemer, der i forsyningens virksomhed kommunikerer direkte med de komponenter, der håndtere hele nerven i det danske el-net.
"Vi foretager testen så naturtro som muligt. Sikkerhedsekspertener forsøger at bryde ind i systemet ud fra oplysninger, som de selv kan fremskaffe om eventuelle sårbarheder på internettet," siger Frans Eschen.
Det er SCADA-systemerne, som angriberne forsøger at få kontrol over. De styrer i dag de generatorer, der sørger for, at danskerne har strøm i stikkontakten.
It-sikkerhed er som et løg
Hos Energinet.dk er sikkerheden opbygget omkring flere lag i deres netværk. Netværkslagene adskiller medarbejderne, så det kun er visse personer i virksomheden, der har adgang til at administrere SCADA-systemerne.
"Vores miljø er bygget op om mange sikkerhedszoner. I den yderste zone ligger vores kontormiljø. Afhængigt af hvor kritisk vores systemer er i forhold til forsyningssikkerheden, ligger enhederne dybere og dybere i vores sikkerhedsstruktur," siger Frans Eschen.
Det er kun et fåtal af medarbejdere, der har adgang til at administrere og overvåge de vitale systemer.
"Medarbejderne i kontrolcentret har mange begrænsninger, de kan ikke sidde og surfe rundt på nettet efter for godt befindende. De har jo netop også adgang til at udføre kommandoer. De kan koble anlæg ind og ud," siger Frans Eschen.
Læs også:
Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes