"Det er et konkret initiativ. Og det vil formentlig også sætte fokus på ledighed på en anden måde end hidtil."
Sådan siger it-fagboss hos Prosa, Niels Bertelsen om politikernes plan om akutjob, som fagforbundet hilser velkommen, fordi forslaget løfter de lediges situation på en anden måde end akutpakken gjorde.
Prosa har omkring 100 medlemmer som risikerer at stå uden dagpenge i den nærmeste tid.
"Det positive element er, at man vil sætte fokus på ledighedsdelen. Hvor man kunne have en formodning om, at det vil være en barriere for arbejdsgiverne at ansætte en langtidsledig, så får man nu en tilskyndelse til at gøre det," siger han.
Han peger på det konkrete tilskud 25.000 kroner til private virksomheder, der ansætter en langtidsledig i mindst 12 måneder.
"Dermed vil virksomheden fokusere på at tage en langtidsledig, fordi vedkommende kommer ind med tilskud," siger han.
Bliver 25.000 kroner værd
Aftalen om akutjob er indgået mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening (DA), KL og Danske Regioner og skal skaffe 12.500 jobs.
Det offentlige har lovet at skaffe 5.000 jobs, som gives med fortrinsret til dagpengetruede, mens DA lover at finde 5.000 job. Forventningen er at finde 2.500 akutjob mere i det øvrige private erhvervliv.
Aftalen forventes at koste det offentlige 115 millioner kroner, som skal betales af næste års finanslov.
Men der er også malurt i bægeret, mener Niels Bertelsen. For uden vækst fordeler man bare ledigheden i stedet for at fordele arbejdet, fortæller han.
"Hvis ikke der kommer en vækstpakke ved siden af, så flytter man jo bare arbejdsløsheden. Så der skal på en eller anden måde også skabes grobund for vækst, for at vi kan tro på, at initiativet vil være holdbart," siger han.
Han medgiver, at akutjobs kan redde nogle fra at falde ud af dagpengesystemet næste år, men om der kommer en langtidseffekt, er sværere for ham at se.
Har svært ved at se akutte it-job
Han vurderer ikke umiddelbart, at regeringens plan giver mere arbejde, men i stedet en anden fordeling af arbejdsopgaverne uden supplement fra andre tiltag.
Han har også svært ved at se hans medlemmers job og andre højtuddannedes job, eksmepelvis akademikere, blandt akut job. Alligevel er han positiv.
"Det er et konkret initiativ som har været savnet i denne sammenhæng, og det bemærkelsesværdige er, at arbejdsgiverne er gået med. Det giver en større tro på at det her kan udmønte sig til noget konkret," siger Niels Bertelsen.
Han fortæller, at Prosa allerede er i gang med at kontakte arbejdsgivere, og akutjob bliver et ekstra redskab i den medbragte værktøjskasse.
Blot er han bekymret over, at forslaget først træder i kraft den 1. november. Og det bliver meget snært at redde de første, fordi der næppe sker så meget den første uge, mener han.
"De første få ledige begynder at ryge ud af systemet allerede i november og december, og kommer så i klumper hen over foråret," siger han.