Vi kan godt misundeligt kigge over Øresund, når det kommer til detaljeret overblik over internethastigheder.
Borgerne i vores naboland har nemlig fået en opdateret, søgbar portal, der tydeligt viser, hvilke internethastigheder de kan forvente netop i deres kvarter.
Se "Bredbandskartan" her.
På både nationalt og kommunalt plan, men også helt ned til områder på 250 x 250 meter, kan svenskerne se, hvilke teknologier (fiber, kabel osv.) og hvilke hastigheder der leveres i deres område. De kan se, hvilke teleselskaber der har netværksudstyr i området, og hvor langt opstillingen af nye sendere er.
I forvejen har svenskerne en dynamisk oversigt over internethastigheder, som de opleves ude hos slutkunderne på Bredbandskollen. Hver gang en borger tester sin internethastighed, indgår målingen i det samlede billede af faktiske hastigheder.
Ikke i Danmark
I Danmark er vi ikke så fordelagtigt stillet.
Erhvervsstyrelsen offentliggører kun halvårligt en statisk oversigt i pdf-format over den løbende udrulning af bredbånd.
Regeringen har i år lovet større gennemsigtighed på bredbåndsmarkedet, og Erhvervsstyrelsen oplyser til ComON, at et projekt lig svenskernes er sat i søen, og at et bureau arbejder på forslag. En endelig lancering forventes inden årets udgang - hvis tidsplanen holder.
De danske planer rummer både et initiativ i stil med Bredbandskartan - og en løbende opsamling af faktiske internethastigheder, som det fungerer i Bredbandskollen.
Thomas Woldiderich, chefkonsulent i Dansk Energi, er glad for, at også danskerne snart får, som han kalder det, maksimal gennemsigtighed på bredbåndsmarkedet.
"Det dynamiske bredbåndskort, som de svenske myndigheder nu har lanceret, er jo præcis det samme, som vi i Danmark efterspørger. Den danske version kan jo med fordel læne sig op af den dybe tallerken, som svenskerne allerede har opfundet".
Thomas Woldiderich forventer, at et nemmere overblik både vil gavne regioner, kommuner og borgeres mulighed for at overskue den danske bredbåndskortlægning.
"Dermed kan der skabes langt mere præcise kort over, hvordan det ser ud med de faktiske bredbåndshastigheder her i landet. Det er ikke et sekund for tidligt, at vi også i Danmark tager web 2.0 i brug, når det gælder om at formidle bredbåndsudviklingen. Akkurat som svenskerne og en lang række andre lande gør det".
ComON har netop iværksat Bredbåndsmålingen 2012, hvor vi forsøger at kortlægge den oplevede internethastighed i Danmark. Du kan stadig deltage og få muligheden for at vinde en ny router fra Linksys. Se link under billedet.