De skjulte sig bag VPN-forbindelser og aliaser. I internetcafeer over hele verden. De har gjort alt for at undgå politiets opmærksomhed og holde sig under radaren. Mens de har fusket for millioner af kroner.
Alligevel har Misha Glenny fået dem alle i tale.
De mange samtaler har givet den engelske forfatter mulighed for at lave en interessant skildring om fusk og bedrag i kredsen omkring DarkMarket.ws. En berygtet byttecentral hvor der blev handlet med stjålne kreditkortoplysninger frem til 2008, da efterretningstjenester lukkede den ned efter en global menneskejagt.
Historien om den kontroversielle hjemmesides storhed og fald kan man læse i bogen "Dark Market", der netop er udkommet på dansk.
Hackere er ikke slagsbrødre
Men hvordan har Misha Glenny lokket de mange vidnesbyrder ud af ellers hårdkogte kriminelle.
Hvorfor tror du, at de ville tale med dig?
"Det har heller ikke været nemt, tro mig. Det har krævet en del overtalelse. Jeg har fået hjælp af en grey hat hacker, der nyder ret meget respekt i miljøet, og som har sagt god for mig. Men så sidder nogle af dem jo stadig i fængsel, hvilket gør det lidt sværere for dem at slippe væk fra mig," griner Misha Glenny.
Men mange af dem har set en mulighed for at få lettet deres hjerte ved at tale den engelske forfatter.
"Mange af de cyberkriminelle er virkelig, virkelig intelligente. Og jeg tror de blevet trætte af den konkurrenceprægede, onde og hårde tone, som præger deres fælleskaber nu. Der er ikke en fælles forklaring på, hvorfor de ville snakke med mig. Nogle af dem vil gerne prale med deres bedrifter. Andre vil gerne vil have deres side af historien frem. Men generelt er det jo folk, der er vant til at sidde mutters alene - de mødes stort set ikke i virkeligheden. Selv om de har dannet kriminelle fællesskaber med andre, føler de sig ret alene," siger Misha Glenny om grunden til, at han har fået samtlige til at tale. Og kun lader en hacker forblive anonym i bogen.
LÆS OGSÅ: Vi anmelder "Dark Market"
Misha Glenny er vant til at hænge ud med kriminelle. Hans forrige bog "McMafia" handlede om organiseret kriminalitet. Han blev dog overrasket over, hvor meget de to forskellige typer kriminelle adskiller sig fra hinanden.
For selv om de computerkriminelle med navne som Cha0, JiLsi og Iceman har fået fængselsdomme, så minder de meget lidt om de hårdkogte kriminelle, der beskæftiger sig med bande- og mafiakriminalitet.
"Jeg har været mest overrasket over at møde dem. Der er ikke nogen af dem, der ligner voldelige kriminelle. Langt fra," forklarer Misha Glenny, der dog har fået vrede emails og trusler fra få af de medvirkende.
"Det er som sagt ikke de voldelige typer. Så jeg har ikke fået tæsk endnu. Men jeg ved selvfølgelig ikke, om nogle af dem i stedet har hacket min netbank. Det kan jo sagtens være," griner han.
Vi stopper det aldrig
Forfatteren rejser i bogen kritik af langsomme betjente, der var alt for dårlig klædt på til at stoppe it-kriminalitet i sidste årti. Men også stater får på puklen for at lade interne stridigheder stå i vejen for effektivt politiarbejde på nettet.
Men Misha Glenny er ikke ude på at pege fingre. Han betragter sin bog som en del af historieskrivningen om en guldgraver-epoke for it-kriminelle fra 2000 til 2008.
Og bogen skal bruges som løftestang til at informere og oplyse.
"Almindelige brugere synes, at it-sikkerhed er keeedeeeligt og svært. Derfor gider de ikke at beskæftige sig med det. Men it er ved at blive en så integreret del af vores hverdag, at vi skal være bevidste om it-sikkerhed. Hjemme i England havde vi i år en episode, hvor der ikke blev udbetalt løn fra bankerne på grund af hacking. Sådan nogle episoder er med til at vække folk og lære dem, at de skal tage vare på sig selv på nettet".
Misha Glenny arbejder i dag især med at udbrede kendskabet til it-sikkerhed. Han gav sidste år en præsentation ved TED-konferencen.