Artikel top billede

Smartphones og tablets kan gøre dig syg og søvnløs

Ny forskning viser, hvordan vores mange gadgets påvirker vores helbred.

Læs også:

Derfor er din tablet-pc en ergonomisk katastrofe

Computerworld News Service: Har du søvnproblemer? Tager du uforklarligt på i vægt?

Det har muligvis noget at gøre med din smartphone eller computer, hvis du bruger apparatet meget.

Et nyt studie udført af forskere ved Rensselaer Polytechnic Institute i byen Troy i delstaten New York i USA viser, at udsættes man i blot to timer for nogen form for baggrundsbelyst computerskærm - såsom på en smartphone, bærbar eller tablet - så undertrykkes kroppens naturlige produktion af hormonet melatonin.

Da melatonin er med til at regulere kroppens indre ur, kan nedsat melatonin-produktion resultere i søvnløshed. Det kan især være et problem hos teenagere og ældre.

Den nye forskning viser også, at udsættelse for baggrundsbelysning over "mange år i træk" kan medføre en øget risiko for fedme, sukkersyge og brystkræft.

"Den teknologiske udvikling har medført større og mere lysstærke tv, computerskærme og mobiltelefonskærme," bemærker Brittany Wood, der er en af forskerne bag studiet.

"Dette er især bekymrende i forhold til unge voksne og teenagere, der i forvejen har det med at være natugler."

Sover med mobiltelefonen

Analytiker Zeus Kerravala fra ZK Research kommenterer, at han ikke er overrasket over, at vores elektroniske apparater påvirker vores sundhed, fordi mange mennesker tilsyneladende føler et nærmest tvangsmæssigt behov for altid at have for eksempel deres mobiltelefon i nærheden - selv når de sover.

"Jeg kan godt sætte mig ind i, at det, at vi er besatte af Facebook, Twitter, sms, e-mail og alle de andre måder, vi konstant kommunikerer, er skidt for os," bemærker Kerravala.

"Folk plejede at koble af den ydre verden, når de gik i seng. Det gør de ikke længere. Næsten alle jeg kender, sover med deres mobiltelefon inden for rækkevidde, så de ikke går glip af noget."

Og når der modtages en sms eller en e-mail, vibrerer apparatet eller lyser op. Det forstyrrer nattesøvnen.

Sådan får du det bedre

For at få en bedre søvn og afværge andre sundhedsproblemer bør man så vidt muligt undgå at bruge sine elektroniske apparater om aftenen - især kort før sengetid.

Og de bør ikke ligge lige ved hovedet, når man sover.

"Folk har brug for selv at indse fornuften i at koble af," mener Kerravala. "Sæt telefonen til at oplade natten over i et andet rum. Brug et vækkeur i stedet for mobiltelefonen. Og forstå, at hvad end der sker på de sociale medier, så kan det godt vente til i morgen."

Kerravala regner dog med, at det vil være en svær forandring at foretage for mange mennesker.

"Jeg tror, vi virkelig er blevet afhængige," bemærker han.

"Smartphonen er som et afhængighedsskabende rusmiddel. Jo mere du bruger den, des mere føler du, at du har behov for den. Det er næsten sådan, at vi har brug for en parallel organisation til Anonyme Alkoholikere blot til smartphone-brugere, hvor man kan søge hjælp til at komme ud af sin afhængighed."

Forskerne bemærker, at de håber, at producenterne vil bruge konklusionerne fra dette studie til at ændre, hvordan skærmene i deres mobile enheder fungerer, så brugernes døgnrytme ikke påvirkes i så høj grad, som det i dag er tilfældet.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Derfor er din tablet-pc en ergonomisk katastrofe




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere