Kombit er navnet på KL's eget it-selskab, der blandt andet rådgiver landets kommuner i it-spørgsmål, koordinere diverse udbud og forsøger at skabe mest mulig konkurrence på det kommunale marked.
Selskabet er kun tre år gammelt, og blev skabt i kølvandet på salget af det KL-ejede KMD.
Nu viser den årlige undersøgelse IT i Praksis, at landets kommunale it-chefer har meget store forventninger til Kombit.
"Sidste års undersøgelse viste imidlertid vigende forventninger. Et forhold som givetvis kan henføres til en vanskelig start, opbygningsfase og forskellige forventninger til mål og prioriteringer," står der i årets It i Praksis.
Udviklingen er vendt
Men den udvikling er nu vendt.
"Imidlertid ser Kombit ud til at vinde øget tillid blandt de kommunale it-chefer," konkluderer IT i Praksis-rapporten.
Størst forventning har de kommunale it-chefer til, at Kombit kan fremme standardisering og sammenhæng på tværs af kommunerne.
"Dernæst at Kombit kan bidrage til at skabe øget konkurrence i markedet og øge udbuddet gennem en flerhed af leverandører," fremgår det af rapporten.
Efter salget af KMD i 2009 blev Kombit etableret med det formål at sikre bedre og billigere adgang til it-løsninger for kommunerne.
Men rapporten konkluderer, at kampen mod monopolet har vist sig at være "ganske udfordrende", hvilket påvirker Kombits rolle.
Skal hjælpe med selvbetjening
"Først efter længere tids hårdt pres har KMD frigivet prislister, så Kombit kan sammenligne KMD-priser på tværs af kommunerne," står der i rapporten.
"At Kombit kan styrke konkurrencen, og sikre flere it-leverandører på det kommunale it-marked, er da også det mål, som kommunerne vurderer, at Kombit har sværest ved at opfylde," hedder det videre.
Gennembruddet med at få skabt transparens i forhold til KMD's kontrakter, vil "givetvis bidrage til at øge forventningerne", lyder det ifølge rapportens forfattere.
"Det afgørende for Kombits succes vil givetvis være, at Kombit formår at udvikle en klar og fokuseret rolle og få dirigeret sine ressourcer ind på det, som er noget af kernen bag etableringen af Kombit: At hjemtage kommunernes arkitektur til kommunerne og få skabt en velfungerende konkurrence på de områder, hvor denne ikke eksisterer," hedder det.
Dobbelt rolle
Samtidig vil Kombit over tid også komme til at spille en samordnende rolle.
"Men rækkefølgen er vigtig. Legitimiteten ligger i at få kontrollen tilbage til kommunerne og få etableret en sund konkurrence, hvor den ikke findes," lyder det i rapporten.
Kombits rolle er dobbelt, konkluderes det.
"På den korte bane, hvor KMD har monopol, skal Kombit bringe sig i en position, hvor de kan forhandle og presse KMD til at skabe transparens og større åbenhed i deres aftaler."
"På den lange bane skal Kombit arbejde på at etablere en arkitektur, der er med til at skabe en opbrydning i KMDs systemkompleks, så uafhængige leverandører kan byde ind med løsninger på delområder, og hvor it-arkitekturen sikrer, at forskellige leverandørers systemer kan integreres".
Omkring udviklingen af selvbetjeningsløsninger betragter de kommunale it-chefer i overvejende grad Kombit som en af de primære aktører.
Mere end hver tredje it-chef ser på dette område Kombit som en afgørende drivkraft.