Web-opfinderen Tim Berners-Lee har startet en organisation, World Wide Web Foundation, som skal kæmpe for et frit, åbent og universelt internet. Nu har organisationen præsenteret den første udgave af sit Web Index, der måler hvordan forskellige lande udnytter nettets muligheder. Det skriver BBC.
På listen med 61 lande kommer Sverige ind på en førsteplads, mens vores andet naboland Norge ligger som nr. 9 og Finland har en femteplads. Danmark er slet ikke med i målingen - som det eneste nordiske land.
USA ligger på andenpladsen på den globale rangliste, mens Storbritannien er nr. 3 og Canada kommer ind på en fjerdeplads.
World Wide Web Foundation fortæller at det "kun" er én af ud tre verdensborgere og mindre end én ud af seks i Afrika, der er på nettet.
Hvis man udelukkende ser på udbredelsen af internet i befolkningen, så ligger Island på en førsteplads med 95 pct.
Irland ligger som nr. 10 i den samlede rangliste, men klarer sig bedst når det gælder eksporten fra it-sektoren. Her er det 14,8 pct. af bruttonationalindkomsten, der kommer fra it-eksport.
Helt i bunden ligger lande som Bangladesh, Etiopien, Zimbabwe og Yemen.
I en tredjedel af de undersøgte lande er der moderat eller streng web-censur, og halvdelen har taget skridt til at begrænse pressefriheden.
"Web'et er en global samtale. Den stigende undertrykkelse af ytringsfrihed, både online og offline, er måske den største enkeltstående trussel mod web'ets fremtid," siger Tim Berners-Lee i en kommentar.
Prisen for bredbånd er stadig et problem i mange lande. I nogle dele af verden koster internet-adgang omkring halvdelen af en normal månedsøn.