Fra den 1. september er det helt slut med at sælge glødepærer i Danmark og andre EU-lande. For at spare energi og dermed skåne miljøet indførte EU allerede i 2009 et forbud mod de kraftigste glødepærer. Det er gradvist blevet udvidet til glødepærer med lavere watt.
På denne EU-side kan man finde oplysninger om alternative energikilder og de nye regler. Foruden de traditionelle kompaktlysstofrør er der også LED-pærer, som udvikler sig meget hurtigt lige nu.
Philips og General Electric har netop præsenteret deres første 100 watt LED-pærer. Denne type pærer har indtil nu været begrænset til en lysstyrke, som svarer til en 60 watt glødepære. De bruger typisk omkring 15 watt.
Den nye LED-pære fra GE bruger 27 watt og har altså en lysstyrke, der svarer til en almindelig pære med 100 watt. Pæren har en lysstrøm på 1.600 lumen.
Problemet med LED-teknologien er den høje varmeudvikling, men det skulle være løst med en forbedret køleteknologi, som bruger en særlig membran til at styre luftstrømmen inde i pæren.
GE oplyser, at pæren holder i 25.000 timer eller det, der svarer til 23 år, hvis den lyser i tre timer om dagen. Pæren skulle være klar i 2013, og prisen kendes endnu ikke.
Philips har også præsenteret en ny 100 watt LED-pære, som bruger 23 watt og ligger på 1.700 lumen. Den skulle være klar allerede til efteråret, og prisen forventes at ligge mellem 40 og 50 dollar. Mens GE-pæren har en farvetemperatur på 3.000 kelvin, har Philips valgt en varmere farvetone på 2.700 kelvin.
Spild af energi
De gamle glødepærer har eksisteret i 130 år, men de er meget ineffektive. Kun omkring 5 pct. af den energi, de bruger, omdannes til lys. Resten bliver til varme og forsvinder.
Moderne lysformer som kompaktlysstofrør og lysdioder har et langt bedre energiregnskab. Sparepærer bruger op til 80 pct. mindre energi end glødepærer, men de er stadig noget dyrere end almindelige pærer.
EU har beregnet, at en gennemsnitlig familie kan spare 350 kr. om året ved at skifte til sparepærer, og den samlede besparelse som følge af glødepære-forbuddet frem til 2020 anslås til 23 millioner husstandes elforbrug eller 32 millioner ton CO2 om året.
Forbudet gælder kun for omgivelsesbelysning, men der ventes lignende lovgivning om retningslys som spots på et senere tidspunkt.
Det totale forbud mod salg af glødepærer i EU gælder fra september. Det første forbud mod alle matte glødepærer og 100 watt pærer trådte i kraft i 2009, herefter fulgte 75W pærer i 2010, 60W pærer blev forbudt i 2011 og nu er det så pærer med 40W, 25W og 15W, der forsvinder.