Artikel top billede

Tør du stole på ham: Magtfuld virus-milliardær vil begrænse net-friheden

Milliardæren og ejeren af Kaspersky Labs, Eugene Kaspersky, har KGB-fortid og ønsker at begrænse friheden på internettet.

Millioner af internetbrugere har lagt  deres internet-sikkerhed i hænderne på den russiske sikkerhedsmastodont Kaspersky Labs.

Men hvad mange af Kasperskys kunder næppe ved er, at virksomhedens direktør og grundlægger, den magtfulde milliardær Eugene Kaspersky, har et yderst kontroversielt syn på internetsikkerhed.

Det bliver fortalt i det seneste nummer af det amerikanske teknologi-magasin Wired, hvor der bliver tegnet et portræt af Eugene Kaspersky.

Ifølge artiklen har Kaspersky en fortid i Sovjetunionens efterretningstjeneste KGB, og i dag har han tætte bånd til både Vladimir Putins styre og den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, der blandt andet varetager landets internetsikkerhed.

"Der er for meget frihed på nettet"

Og en af de store udfordringer for vores sikkerhed er ifølge Eugene Kaspersky, at internettet er både åbent og frit.

"Der er for meget frihed på nettet," siger han til Wired.

Kaspersky forklarer, at han ganske vist mener, at frihed som udgangspunkt er en god ting.

Men på sociale netværk som Facebook og den russiske Facebook-klon VK kan frihed misbruges til at manipulere den offentlige mening og skabe grobund for uro og protestbevægelser, mener han.

Et synspunkt som han ifølge Wired deler med den russiske regering.

Derfor vil Kaspersky have et internet-pas

For både Eugene Kaspersky og den russiske stat handler cybersikkerhed ikke blot om at beskytte data og bekæmpe ondsindede programmer, men også om at bekæmpe såkaldte ondsindede informationer på nettet.

Derfor støtter Eugene Kaspersky også ideen om et digitalt internetpas, som borgere skal bruge for at få adgang til visse dele af internettet.

Eugene Kaspersky har tidligere i et interview med det amerikanske it-medie CNET begrundet sit synspunkt med, at internettet oprindeligt er designet til at blive brugt af en begrænset gruppe af forskere og amerikanske miltærfolk, og at det var en fejl blot at åbne nettet ukontrolleret for offentligheden.

Men ifølge Wired vil et sådan internet-pas være et effektivt middel for regeringer, der ønsker at slå ned på protestbevægelser på internettet. 

Og gennem det seneste års tid har flere protestbevægelser netop set dagens lys i Rusland. Da Vladimir Putin, på trods af beskyldninger om valgsvindel, igen blev valgt til præsident affødte det flere store demonstrationer i Moskva, og i øjeblikket risikerer den Putin-kritiske kvinde-punkgruppe Pussy Riot syv års fængsel for at have afbrudt en gudstjeneste som led i en Putin-kritisk happening. 

Tvunget til at samarbejde

Russiske teknologivirksomheder som Kaspersky er ifølge artiklen i Wired forpligtet til at samarbejde med den russiske efterretningstjeneste, og en kilde i den russiske teknologisektor oplyser desuden til Wired, at virksomheder der ønsker at have succes i den russiske forretningsverden har brug for at have et godt forhold til politiet og sikkerhedstjenesterne. 

Efter artiklen er blevet bragt i Wired, har Eugene Kaspersky dog skrevet et blog indlæg, hvor han afviser, at Kaspersky Labs har tætte bånd til den russiske regering, og han understreger desuden, at  han også ser mange positive sider ved sociale netværk som Facebook og Twitter, hvor han også selv er aktiv. 

Kaspersky Labs har mere end 2400 ansatte, og virksomheden skriver på sin hjemmeside, at den yder beskyttelse for mere end 300 millioner brugere og 200.000 virksomheder på verdensplan. 

Læs også:
 

Derfor skal du tage virus-panikken med et gran salt




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering