Artikel top billede

Nyt stort cyber-angreb afsløret

Kaspersky Lab afslører systematisk it-spionage mod regeringer, forskere og militær i en kampagne, der startede helt tilbage i 2007.

Det russiske antivirus-firma Kaspersky Lab har afsløret et omfattende cyber-angreb mod myndigheder, statsinstitutioner og forsknings-organisationer kaldet "Operation Red October", som har foregået i de sidste fem år. Det primære mål for denne kampagne er lande i Østeuropa, tidligere Sovjetrepublikker og lande i Centralasien, men også lande i Vesteuropa og Nordamerika har været udsat for cyber-spionage. Kaspersky har dog ikke fundet inficeringer i Danmark.

Det ser ud til, at formålet med Red October har været at indsamle følsomme dokumenter og data fra personlige mobile enheder og netværksudstyr. Det blev først opdaget i oktober 2012, da Kaspersky indledte en undersøgelse af en række angreb mod ambassader.

Ifølge Kaspersky er antallet af inficeringer forholdsvis lille - kun nogle få hundrede - men det er lykkes for angriberne at trænge ind på de mest følsomme steder. Kampagnen er stadig aktiv, og data bliver fortsat sendt til flere command-and-control servere i en meget kompleks struktur, der minder om Flame-malwaren. Men Kaspersky understreger, at der ikke er fundet en direkte forbindelse mellem Red October og Flame.

Foruden traditionelle angreb mod pc'er er systemet også i stand til at stjæle data fra mobile enheder, som smartphones og tablet-pc'er, hente informationer fra Cisco-netværksudstyr, finde slettede filer på flytbare hukommelses-enheder og stjæle mailarkiver fra Outlook og filer fra lokale FTP-servere.

Kaspersky fortæller, at trojaneren udnytter tre konkrete sårbarheder i Excel og Word. Det ser ud til at de pågældende exploits er programmeret i Kina, men Kaspersky mener, at Red October bliver styret fra Rusland. Der er ingen direkte beviser for, at den russiske stat står bag, men de følsomme politiske dokumenter der er stjålet kan have stor værdi for en statslig aktør. Det kan også tænkes, at de kriminelle bagmænd har planer om at sælge informationerne til højestbydende.

Men ligesom Stuxnet og Flame er der tale om et meget avanceret angreb, der bruger teknikker som ikke er set tidligere. Red October er blandt andet i stand til at gemme sig på computeren og genopstå senere, selvom systemet er blevet renset.

En anden interessant detalje er, at Red October går efter filer der er krypteret med et system kaldet Cryptofiler, som bruges til at beskytte følsomme dokumenter hos NATO og EU. Det kunne tyde på, at angriberne har fundet en metode til at knække krypteringen i Cryptofiler-systemet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere