Det russiske antivirus-firma Kaspersky Lab har afsløret et omfattende cyber-angreb mod myndigheder, statsinstitutioner og forsknings-organisationer kaldet "Operation Red October", som har foregået i de sidste fem år. Det primære mål for denne kampagne er lande i Østeuropa, tidligere Sovjetrepublikker og lande i Centralasien, men også lande i Vesteuropa og Nordamerika har været udsat for cyber-spionage. Kaspersky har dog ikke fundet inficeringer i Danmark.
Det ser ud til, at formålet med Red October har været at indsamle følsomme dokumenter og data fra personlige mobile enheder og netværksudstyr. Det blev først opdaget i oktober 2012, da Kaspersky indledte en undersøgelse af en række angreb mod ambassader.
Ifølge Kaspersky er antallet af inficeringer forholdsvis lille - kun nogle få hundrede - men det er lykkes for angriberne at trænge ind på de mest følsomme steder. Kampagnen er stadig aktiv, og data bliver fortsat sendt til flere command-and-control servere i en meget kompleks struktur, der minder om Flame-malwaren. Men Kaspersky understreger, at der ikke er fundet en direkte forbindelse mellem Red October og Flame.
Foruden traditionelle angreb mod pc'er er systemet også i stand til at stjæle data fra mobile enheder, som smartphones og tablet-pc'er, hente informationer fra Cisco-netværksudstyr, finde slettede filer på flytbare hukommelses-enheder og stjæle mailarkiver fra Outlook og filer fra lokale FTP-servere.
Kaspersky fortæller, at trojaneren udnytter tre konkrete sårbarheder i Excel og Word. Det ser ud til at de pågældende exploits er programmeret i Kina, men Kaspersky mener, at Red October bliver styret fra Rusland. Der er ingen direkte beviser for, at den russiske stat står bag, men de følsomme politiske dokumenter der er stjålet kan have stor værdi for en statslig aktør. Det kan også tænkes, at de kriminelle bagmænd har planer om at sælge informationerne til højestbydende.
Men ligesom Stuxnet og Flame er der tale om et meget avanceret angreb, der bruger teknikker som ikke er set tidligere. Red October er blandt andet i stand til at gemme sig på computeren og genopstå senere, selvom systemet er blevet renset.
En anden interessant detalje er, at Red October går efter filer der er krypteret med et system kaldet Cryptofiler, som bruges til at beskytte følsomme dokumenter hos NATO og EU. Det kunne tyde på, at angriberne har fundet en metode til at knække krypteringen i Cryptofiler-systemet.