Læs også:
Afsløring: Så let kan andre gætte din PIN-kode
Så sent som for et par uger siden blev LinkedIn ramt af en større password-skandale, hvor flere millioner bruger-adgangskoder blev stjålet.
Også det amerikanske dating-site eHarmony oplevede i denne måned, at hackerne tog sig lidt for kærligt af 1,5 millioner adgangskoder, der blev nuppet.
Nu har sikkerhedsfirmaet Trustwave analyseret omkring 80 procent af eHarmony-adgangskoderne, der er blevet offentliggjort på nettet. Konklusionen er, at netbrugernes kreativitet i forhold til adgangskoder stadig halter noget efter.
"Generelt forstår brugere stadig ikke behovet for stærke adgangskoder, og de vil fortsætte med at oprette adgangskoder, der kun lever op til minimumskravene," skriver Trustwave i et blogindlæg.
Sikkerhedsfirmaet kritiserer blandt andet eHarmony for, at adgangskoderne blev opbevaret i "det svage MD5-format," og at de ikke krævede, at brugerne skulle bruge både store og små bogstaver.
Her er resultaterne af anaysen
Trustwave har set nærmere på bestemte mønstre i bruger-adgangskoderne.
Blandt andet viser analysen, at langt de fleste adgangskoder er på seks, syv eller otte tegn, mens procentdelen falder drastisk, når man søger efter adgangskoder med flere tegn.
"En interessant statistik er, at 99,5 procent af adgangskoderne ikke indeholder et specielt tegn. Størstedelen indeholder bogstaver og tal, hvilket er en forbedring i forhold til, hvad vi ellers har set."
Blandt andet viser Trustwave-analysen, at 57 procent af adgangskoderne indeholder både bogstaver og tal, mens 41 procent kun indeholder bogstaver og 1,5 procent kun indeholder tal.
"Det er interessant, at vi fandt de 100 mest populære hundenavne oftere end de 100 mest populære pigenavne," skriver Trustwave, der spekulerer i, om det kan have noget at gøre med, hvem der er de typiske brugere af dating-sitet.
Det kan måske også være forklaringen på, at ordet Love er et af de password, der er ofte anvendt, ligesom også Sex og Lover anvendes en del gange.
Behov for stærkere koder
Uanset hvad, peger Trustwave på, at analysen viser, at der stadig er behov for at brugere og leverandører af webtjenester har password-styrken i fokus - det kan blandt andet ske ved at skelne mellem store og små bogstaver.
Det er ikke så længe siden, at en undersøgelse fra it-instituttet på Cambridge afslørede, at også vores fire-cifrede pinkoder er svage.
Konklusionen var, at vores PIN-koder er for lette at gætte, fordi kreativiteten er lille, når det kommer til at vælge tal-sammensætningen.
Forskerne kunne blandt andet konkludere, at der ofte optræder både datoer, årstal, tal i bestemte rækkefølger og lignende i PIN-koderne.
Læs også: