Artikel top billede

Kanalens momssvindlere udnytter it-koks hos Skat

Det svenske skattevæsen frygter, at defekt it-system
hos Skat udnyttes af organiserede momssvindlere.

Et defekt it-system hos Skat i Danmark betyder, at udenlandske myndigheder gennem længere tid ikke har kunnet få oplysninger om danske selskabers handel med andre EU-lande. Hos det svenske skattevæsen frygter man, at det danske it-kaos udnyttes systematisk af organiserede momssvindlere.

Sagen drejer sig om det såkaldte VIE-system (VAT Information Exchange), som skal give virksomheder og myndigheder i EU-landene adgang til momsoplysninger hen over landegrænserne. Systemet skulle officielt være gået i luften i juli 2011, men ifølge skatterevisor Benny Arildsen fra Skatteverket i Göteborg har den danske del af systemet i lange perioder været ude af drift.

"Tidligere kunne jeg få oplysninger ved et tryk på en knap, men nu skal jeg bede om bistand fra Danmark i hver enkelt sag, og det kan tage op til et halvt år," siger Benny Arildsen.

Han har senest haft problemet inde på livet i en aktuel sag om momssvindel med mobiltelefoner for 20 millioner svenske kroner. Og hos det svenske skattevæsen og politi frygter man ifølge Benny Arildsen, at organiserede momssvindlere bevidst udnytter det danske it-kaos til at skjule sig for myndighederne.

"Vi har på fornemmelsen, at Danmark på den måde bliver et fristed for de her svindlere," siger Benny Arildsen.

Hos revisionsselskabet Deloitte har man også haft problemet inde på livet.

"For et stykke tid siden lancerede vi et produkt til at validere momsnumre for udenlandske samarbejdspartnere. Man kan komme igennem til udlandet, men søger man på danske numre, svarer den danske server ofte ikke, og så vidt jeg ved, kender Skat godt problemet," siger director i Deloitte, Lars Andersen.

En indkøber i it-kanalen fortæller, at Skats it-problemer har stået direkte i vejen for en handel med en tjekkisk leverandør.

"De kunne ikke få valideret vores momsnummer, og de antydede, at vi var nogle gangstere. Så når Skat ikke har styr på sit system, betyder det i sidste ende, at jeg går glip af noget forretning," fortæller indkøberen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere