PayPal arbejder på at lave en global løsning, der skal gøre det lettere for både spiludviklere og gamere at håndtere betaling i spil. Lige nu findes der ikke en samlet løsning, og det kan gøre det svært for spiludviklerne at vælge den rigtige betalingsform til spil.
Det nye betalingssystem, kaldet "PayPal for Games", blev præsenteret på Nordic Game konferencen i Malmø i sidste uge. Det er indtil videre i en lukket betatest og den færdige version skulle være klar i begyndelsen af næste år.
PayPal havde sendt sin innovations-chef John Lunn til spilkonferencen for at fortælle om mulighederne i det nye system, der integrerer med en lang række eksisterende betalingsløsninger - lige fra Facebook credits til Apple iTunes.
I stedet for at skulle vælge mellem alle de forskellige løsninger kan udviklere nøjes med at indbygge understøttelse for "PayPal for Games", som så sørger for at håndtere hele betalings-processen.
Det betyder også, at brugeren kun behøver udlevere sine kortinformationer ét sted - nemlig til PayPal - for at kunne købe genstande, figurer og baner i spil.
"Vi har desværre set nogle eksempler på, at kendte spilnetværk har mistet brugernes kortdata, og vi anbefaler generelt at betalings-oplysninger ikke bør ligge hos spiludbyderne," siger John Lunn til ComON.
Sidste år var Sonys PlayStation Network offline i flere måneder efter et gigantisk datatyveri, hvor flere end 75 millioner brugere fik stjålet deres kortdata.
Det har rystet tilliden til spilbranchen - og banet vejen for PayPal, som nu vil etablere sig på det voksende marked for in-game-betalinger. Det sker blandt andet med et betalingsvindue, hvor det ikke længere er nødvendigt at åbne en browser og skifte til en PayPal-side for at ordne betalingen. Det hele klares inde i spillet.
Mange spil bruger efterhånden en freemium-model, hvor det er gratis at hente spillet og bruge kerneindholdet. Inde i spillet kan man så betale for at stige hurtigere i level, få nye fartøjer eller åbne flere baner.
Microsoft har blandt andet valgt denne model til Flight, som er efterfølgeren til den legendariske Flight Simulator.
Mange onlinespil er skiftet til en lignende model i det seneste år. LEGO forsøgte også at redde sin online-verden LEGO Universe ved at gøre dele af spillet gratis i sommeren 2011, men det fungerede ikke og den danske koncern måtte lukke sin store online-satsning.
For at free-to-play kan fungere kræves et meget stort antal spillere - typisk er det kun 2-3 pct., der betaler for at købe genstande inde i spillet. Resten nøjes med det gratis indhold. Mange Facebook-spil bruger denne model, som er blevet en guldrandet forretning for spiludviklere som Zynga.