Artikel top billede

For præcist 10 år siden: Preben Damgaard (tv), Doug Burgum og Jesper Balser præsenterer salget af Navision til Microsoft.

Dette it-firma satte Danmark på it-verdenskortet

ComputerViews: Det er i dag præcist 10 år siden, at danske Navision gav håndslag til Microsoft om at købe Navision. Købet har siden fået store konsekvenser.

ComputerViews: For præcist 10 år siden - 7. maj 2002 - sad den samlede danske erhvervspresse til pressemøde i SAS Royal Hotel i det indre København.

På scenen sad amerikaneren Doug Burgum fra Microsoft Business Solutions samt de to danskere Jesper Balser og Preben Damgaard.

Læs Computerworlds artikel fra pressemødet her.

De to danskere udgjorde den succesrige topchef-tandem for den fremadstormende ERP-producent Navision, der var resultatet af en fusion mellem de to danske ERP-konkurrenter Navision og Damgaard.

I kulissen ventede Jesper Balsers to medstiftere, Peter Bang og Torben Wind, og Preben Damgaards bror, Erik - tilsammen de fem hovedejere af Navision.

Fra scenen kunne de tre herrer meddele, at Microsoft købte Navision. Og at de fem stiftere hver især ville modtage Microsoft-aktier for omkring en milliard kroner.

"Det hele handler om at nå visioner og mål. Vi er overbeviste om, at vi også uden Microsoft har, hvad der kræves, for at nå vores mål om at blive den globalt ledende virksomhed i vores branche. Men som en del af Microsoft - der har voldsomme ressourcer, og som er teknologisk førende - kommer vi hurtigere til målet," lød det dengang fra Preben Damgaard.

Målet var dengang at blive en 'absolut førende virksomhed' i verden.

Målrettet satsning

Nu er 10 år gået, og Preben Damgaards ambition er på mange måder blevet indfriet.

Microsoft har i mange år satset målrettet og ganske fokuseret på sin Dynamics-udviklingsafdeling i Vedbæk nord for København, som i dag har status som en af selskabets største udviklingsafdelinger uden for USA.

Dynamics-familien er i dag uhyre vigtigt for Microsoft, og salget af professionelle systemer til erhvervslivet er en regulær guldgrube for Microsoft. Og udviklingen fortsætter.

"Dynamics bliver et system, der flyder oven på alle Microsofts øvrige systemer og som kan integreres med Intunes, Office, Sharepoint, Exchange, Windows og Windows Phone og alle de andre," lød det således fra Kirill Tatarinov, der er Microsofts øverste chef for Dynamics, på selskabets Dynamics-konference i slutningen af marts.

Microsoft sidder med baggrund i danske Navision og amerikanske Great Plains - der blev opkøbt parallelt med Navision - i dag ganske lunt på markedet for ERP-systemer til de mindre og mellemstore virksomheder.

Selskabet er nu i gang med at forsøge at erobre markedsandele på markedet for ERP-systemer til større virksomheder, som i dag primært anvender de store ERP-systemer fra amerikanske Oracle og tyske Sap, der begge har specialiseret sig i forretningssystemer i den helt store skala.

"Microsoft er i dette marked for over tid at blive nummer et inden for både ERP- og CRM-systemer. Vi skal slå alle konkurrenterne, og vi ville ikke være her, hvis ikke vi mente, at vi kunne det. Punktum," sagde Kirill Tatarinov, da Computerworld mødte ham i for få måneder siden til en snak i Vedbæk.

Det bedste i dansk innovation

For et produkt, der tager afsæt i dansk hjerne-power og en dansk afdeling, er dette store ord og en stor ambition. Måske endda udansk.

Det gør det blot så meget mere forfriskende, at Microsoft fortsat tror på afdelingen og på produktet og har formået at suge og ælte det bedste ud af dansk innovation og udviklings-potentiale.

Det er nemlig påfaldende, at mange af de rigtigt store it-opkøb i milliard-klassen, der har fundet sted i Danmark, ikke har ført til flere arbejdspladser, men blot til, at en ejer eller to er blevet meget rig, hvorefter der ikke rigtigt er sket mere.

Se blot på salget af Skype til eBay i 2005, der over night gjorde den unge Janus Friis til mangemilliardær, men ikke rigtigt betød noget for Danmark.

Eller på salget af DBA til samme eBay for 2,1 milliarder kroner, hvilket gjorde ejer Karsten Ree meget velhavende.

Eller salget af Giga til Intel for næsten 10 milliarder kroner, der gjorde ejerne rige, men førte til en lukning af de danske aktiviteter seks år senere.

I dag står den danske producent af satellit-kommunikationsudstyr Thrane & Thrane til at blive solgt til britiske Cobham for 2,3 milliarder kroner i et salg, som Thrane-stifter Lars Thrane længe har kæmpet imod, fordi han frygter, at Cobham ikke vil udvikle, men afvikle, de danske aktiviteter.

Sådan er det ikke gået med Navision. Her buldrer udviklingen fortsat på alle cylindre 10 år efter salget til Microsoft.

Fordi den nye ejer ville det.

Og fordi den danske udviklingsafdeling kunne klare det.

Læs også:

Navision-stiftere til tops i Microsoft.

Microsoft: Sådan ser fremtidens ERP-system ud.

Disse vilde ting vil dit ERP-system snart blive i stand til.

Microsoft-plan: Du skal have nyt ERP-system hvert år.

Microsoft tager konsekvensen af nye it-trends.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere