IT-industrien sov i timen, mens open source-miljøerne bedrev effektiv lobbyvirksomhed.
Resultatet er voldsomme stramninger af direktivet for softwarepatenter, der i sin nuværende form truer innovative danske virksomheder på deres eksistens.
? Det er noget forfærdeligt noget. For os vil det være en katastrofe. Ændringerne af EU-direktivet vil ødelægge meget for alle, der prøver at producere kommerciel software, siger grundlægger og leder af Kapow, Stefan Andreasen.
Vil blive løbet over ende
Han er blot en af mange, der nu forsøger at få ændret parlamentets udspil.
De små softwarevirksomheder er bange for at blive løbet over ende af de store. Derudover bekymrer de sig over ikke at kunne skaffe kapital, når de ikke kan sikre deres udvikling med et patent.
At det er med god grund, bekræftes af venturekapitalfolk.
Økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen (K) ønsker ikke at kommentere enkeltheder i Europa-Parlamentets forslag, men fra flere kanter kritiseres det for både at være så modsætningsfyldt og slapt formuleret, at det nærmest er ubrugeligt.
IT-Brancheforeningen har heller ingen kommentar endnu.
? Vi er ikke ligefrem blevet overvældet med argumenter fra den danske IT-branche, men vi hører gerne, hvad man mener, siger EU-parlamentariker Lone Dybkjær (R).
Ud over at ramme de små softwarevirksomheder kan direktivet ultimativt føre til en udflagning af et af Danmarks største udviklingsmiljøer ? det gamle Navision i Vedbæk.
Denne artikel stammer fra avisen Computerworld, der fredag bringer mere om patentdirektivets konsekvenser for dansk innovation.