Dell leverer en superklynge bestående af 210 Dell-servere, der skal bruges af forskere inden for et af videnskabens store uløste mysterier, vindturbulens på DTU. Nu er det hele samlet og klar til at køre.
Strømninger i vand og vindturbulens har trods 100 års forskning indtil nu undviget matematiske forklaringer.
- Der skal flere beregninger til, end en mand kan nå at udføre på et helt liv for at regne på disse vindfænomener, siger Jess Michelsen som er lektor på DTU og forskningsansvarlig for projektet.
Derfor har DTU købt en supercomputer, som skal bruges inden for forskning og udvikling af vindmøller.
Clustret er ét af Danmarks største, og det største Dell har solgt i Norden.
Dansk vindforskning i top
Clustret består af 210 Dell Poweredge 650 servere med Intel 4 2,4 GhZ processorer, som tilsammen har en kapacitet på én teraflop.
- Når vi kan computersimulere en nøjagtig matematisk beskrivelse af vekselvirkningen mellem vinden og et vindmølledesign, betyder det, at det bliver billigere at udvikle nye og bedre vindmøller, siger Niels Sørensen, lektor på Risø.
Niels Sørensen og Jess Michelsen, som skal arbejde på projektet har sammen udviklet Ellipsys, som er et program til vindsimuleringer. Programmet viste sig at være det bedste til at udføre beregninger på en vindmølles aerodynamik i en test udført af det amerikanske rumfartsagentur NASA.
Clusteret har fået navnet Yggdrasil efter livets træ, som bar himmelhvælvingen i den nordiske mytologi. Operativsystemet er serverversionen af Red Hat Enterprise Server Linux.
Supercomputeren har kostet tre millioner og pengene er bevilget af DCSC (Danish Center for Scientific Computing).