Danske forbrugere er blevet vænnet til, at de ikke skal forvente at få den internethastighed, som de betaler for.
Det bliver der måske rettet op på.
Et udvalg i brancheforeningen Telekommunikationsindustrien (TI) diskuterer i øjeblikket, hvordan man kan gøre markedsføringen af internethastigheder mere fair. Det oplyser Waoo.
"Hidtil har vi i Waoo! været det eneste teleselskab blandt TI's medlemmer, der har presset på for at få en reel markedsføring, og indtil i sidste uge troede vi faktisk ikke på, at det ville kunne lade sig gøre for os at få de øvrige selskaber med på ideen," skriver Anders Christjansen, administrerende direktør i Waoo, i en pressemeddelelse.
Direktør i TI Jakob Willer bekræfter, at hans medlemmer har interne forhandlinger på området. Men diskussionen er ikke afsluttet, og han vil derfor ikke bekræfte nogle resultater for forhandlingerne.
Meldingen fra Waoo har ifølge ComONs oplysninger skabt en del irritation blandt de øvrige bredbåndsudbydere, der ikke ønsker at kommentere forhandlingerne. De øvrige bredbåndsudbydere bruger hovedsagligt kobber-teknologi. I modsætning til fiber taber kobber-bredbånd båndbredde alt efter, hvor stor afstanden er mellem slutkunden og centralen, hvorfor det vil være nemt for Waoo at droppe "op til"-markedsføring men yderst vanskeligt for udbyderne af ADSL-bredbånd.
Ellers vil Christiansborg bestemme
Men selv om teleselskaberne er kendt for at markedsføre "op til"-priser på grund af ADSL-forbindelsers tekniske begrænsninger, og fiberselskaberne i lang tid har markedsført faktiske hastigheder, så mener Anders Christjansen, at parterne vil finde en løsning.
"Jeg føler, at der er sket et grundlæggende skred, hvor vi er begyndt at fokusere mere på kunderne og forbrugere i stedet for at fokusere på teknologi. Det er svært at forklare en kunde, at en karton, der er beregnet til en liter mælk, kun indeholder en halv liter, og man stadig kalder det en liter mælk. Det gør sig gældende for mælk og for bredbånd," siger Anders Christjansen.
Han erkender, at telebranchen endnu ikke har givet håndslag på enighed. Men han tror godt, at partnerne kan opnå en aftale. Det taler også til Waoos fordel, at Christiansborg er begyndt at tale om internethastigheder.
"Man kan jo mærke et vist politisk pres. Så kommer vi ikke selv med en løsning, så ender det med, at der kommer nogle politikere ind over, og så får vi ikke selv lov til at bestemme," siger direktøren til ComON.
Forhandlingerne melder intet om, hvordan branchen har tænkt sig at markedsføre internet, hvis der ikke længere skal skiltes med teoretiske internethastigheder og "op til"-priser.