Artikel top billede

Foto: Torben Klint.

Sådan modtager it-giganter ny dansk skatte-trussel

Store, internationale it-selskaber i Danmark svarer nu på et forslag om offentliggørelse af selskabernes skattebetalinger og -beregninger.

Læs også: 

Minister vil offentliggøre IBM's skattebetaling

Hvis det står til skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) skal Skat offentliggøre skatteberegninger fra 110.000 virksomheder i Danmark - herunder skatteberegningerne fra it-giganter som IBM, Oracle og Fujitsu.

Skatteministeren håber på, at han med en offentliggørelse af skattetallene kan være med til at skabe mere opmærksomhed på, hvor meget det enkelte selskab betaler i skat og derfra klemme flere skattekroner ud af selskaberne.

It-giganter som IBM, Oracle, Microsoft og Fujitsu trækker på skuldrene over lovforslaget, som bliver fremført i næste måned.

"Vi følger lovgivningen i de lande, hvor vi er til stede. Det gør vi i dag, og det gør vi også i morgen," lyder det fra Oracles kommunikationsdirektør Anders Lund Rendtorff.

Næsten præcis samme ordlyd benytter IBM, Microsoft og Fujitsu.

"Vi har ikke de store kommentarer til omtalte lovforslag. Vi betaler skat i Danmark, og vores årsregnskab ligger allerede frit tilgængeligt på Erhvervsstyrelsens hjemmeside," siger Anders Thomsen, direktør for politik og strategi i Microsoft Danmark.

Gabestokken er ligegyldig

Forslaget fra skatteministeren har mødt kritik hos blandt professor i selskabsledelse ved Copenhagen Business School, Caspar Rose, som over for dagbladet Politiken påpeger, at regeringen spiller højt spil med sine planer om at offentliggøre de multinationale selskabers skattebetalinger.

CBS-professoren kalder forslaget for en dansk gabestok, der kan få virksomhederne til at rykke teltpælene op og flytte til andre lande.

Den bekymring er dog ifølge flere multinationale it-selskaber helt ubegrundet.

"Vi driver en god forretning i Danmark, og vi flyttet ingen steder," forklarer administrerende direktør Peter Krogsgaard fra Fujitsu Danmark, der i flere år har kørt med underskud - senest på 116 millioner kroner i 2010/2011.

Han forklarer underskuddet med, at selskabet har "haft nogle hårde år," selv om Fujitsu Danmarks omsætning sidste år voksede til 840 millioner kroner fra 507 millioner kroner i 2009/2010.

IBM og Microsoft fejer i lighed med Fujitsu Danmark al snak om lukning af selskabernes danske kontorer af bordet.

Oracle ønsker ikke at forholde sig til, om selskabet flytter ud af Danmark, hvis offentliggørelsen af selskabets skatteregnskab bliver til virkelighed.

Læs også: 

Minister vil offentliggøre IBM's skattebetaling




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere