Læs også:
Citrix-system dumper til skole-eksamen med et brag
Sådan får du mest virtuel desktop for pengene
Fredensborg Kommunes Citrix-baserede løsning med virtuelle desktops på 12 skoler til elever og lærere har ikke just været en dans på roser siden udrulningen i sommeren 2010.
Flere gange har kommunen været ramt af bøvl med at få de 5.100 virtuelle desktops til at makke ret, og problemerne kulminerede med gedigne problemer på flere skoler til eksamen i skriftlig dansk sidste forår.
Derfor mødtes kommunen, it-vejledere og skoleledere på et møde i sidste måned for at drøfte den fremtidige køreplan for de virtuelle desktops (VDI).
Skulle være state-of-the-art
På trods af fælles fodslag i kommunen for at få de virtuelle desktops til at makke ret, har forældre og elever i Fredensborg Kommune i sidste uge modtaget et brev, hvor kommunens VDI-løsning bliver kritiseret og undskyldt.
"Den såkaldte VDI-løsning [...] skulle være "state of the art," men kører ikke ordentligt, og det giver selvsagt anledning til frustration," lyder det i brevet, som er underskrevet borgmester i Fredensborg Kommune, Thomas Lykke Pedersen (S), og kommunaldirektør, Kim Herlev Jørgensen.
De skriver også i brevet, at VDI-løsningen virker i 10 andre kommuner, og der derfor ikke er grund til at tro, at det ikke også skal lykkes for Fredensborg Kommune.
Klar med nødplan
Nu gennemgår kommunen derfor udstyret, opsætningen på rådhuset, hvor systemet kører, og derefter gennemgår kommunens it-folk Fredensborgs 12 folkeskoler.
Mere konkret skal it-folkene se på skolernes netværk, hvor der tilsyneladende er flaskehalse.
Hvis der skulle vise sig at være problemer med VDI-løsningen, vil kommunen igangsætte en nødplan, hvor den milliondyre VDI-løsning ikke bliver inddraget til eksamen om to måneders tid.
"Vi vil ikke tøve med at kaste yderligere ressourcer ind i en løsning af problemerne, hvis det viser sig nødvendigt," afslutter borgmesteren og kommunaldirektøren brevet til forældre og elever i Fredensborg Kommune.
Det er nye toner, da selvsamme borgmester Thomas Lykke Pedersen sidste år forklarede til Computerworld, at hvis der opstod problemer til eksamen i år, så vil kommunen overveje at droppe sin VDI-løsning og overveje alternative teknologier.
Vigtigst, det virker
Direktør for Miljø, Kommunale Arealer og Digitalisering i Fredensborg, Thomas Barfoed, forklarer i dag til Computerworld, at kommunen nu har blikket fast fokuseret på at få it-løsningerne til at fungere.
KMD hevet ind i problemerne
Det har blandt andet betyder, at Fredensborg har hevet it-selskabet KMD ind i problemerne, således at både KMD- og Atea-konsulenter nu arbejder på at få VDI-løsningen til at spille.
"Inden for et par uger ved vi, at vores udstyr og setup virker på rådhuset, og derefter vil vi så gennemgå netværkene minutiøst ud til skolerne," siger Thomas Barfoed.
Han erkender, at han lige som mange andre i kommunen ryster på hovedet over, at løsningen nu ikke virker ordentligt på andet år. Men han vil ikke til at udpege syndebukke eller diskutere de økonomiske anliggender i pressen.
"Nu er det ikke spørgsmål om prisen, men om at få systemet til at virke," lyder det fra Thomas Barfoed.
Ekstra-regning er ukendt
Han forklarer, at alt fejlkøbt it-udstyr, hvilket blandt andet drejer sig om et underdimensioneret SAN, er blevet taget tilbage af leverandøren Atea.
Hvor meget ekstraregningen for KMD-personale, Atea-konsulentbistanden på andet år og en forsinkelse på små to år betyder for kommunen, ønsker han dog ikke komme ind på.
"Det er dog klart, at en stor forsinkelse vil have nogle omkostninger, men den tager vi i første omgang internt," forklarer Thomas Barfoed til Computerworld.
Han ønsker heller ikke at sætte beløb på, hvor meget kommunen ultimativt er villig til at betale for at få VDI-løsningen til at virke som i 10 andre af landets kommuner, eller om regningen placeres hos skatteborgerne eller forsøgt tørret af på konsulenterne.
Én ting er dog sikker: Kommunens klækkelige rabat på minimum 75 procent af VDI-prisen igennem offentlig indkøbsaftale er ved at være spist op af fejl på fejl i et it-projekt, der tog sin begyndelse tilbage i 2009 og burde have været på plads i august 2010.
Læs også: