Artikel top billede

Pia Brade er formand i HK/Samdata. Hun anbefaler medlemmerne at stemme nej til overenskomstforslaget.

Samdata: I skal stemme nej til denne overenskomst

HK/Samdata anbefaler 9.000 medlemmer at stemme nej til overenskomstforlig, forklarer formand Pia Brade.

It-fagforbundet HK/Samdata anbefaler omkring 9.000 privatansatte medlemmer på it-området at stemme nej til den overenskomstaftale, der ligger klar efter forhandlingerne med arbejdsgiverne.

Det fortæller formand for HK/Samdata Pia Brade til Computerworld.

"Det gør vi, fordi overenskomstforliget reelt ikke giver noget af det, vi havde bedt om," siger Pia Brade.

Det er blandt andet fraværet af en forbedret funktionsløn i overenskomstforslaget, der har fået HK/Samdata til at anbefale et nej.

Konkret er problemet omkring funktionslønnen, at de ansatte mister retten til overtidsbetaling. Og det stemmer ikke med virkeligheden ude på de store it-virksomheder, fortæller formanden, der mener at funktionslønnen bliver misforstået af arbejdsgiverne.

"De vurderinger, der ligger rundt omkring funktionslønnen, er ikke skarpe nok i overenskomsten. Vi ser faktisk, at folk arbejder langt mere, end de burde gøre, når de er ansat på funktionsløn," siger Pia Brade.

Hvad med lønnen?

Hun fortæller, at også den manglende afskaffelse af den såkaldte 50-procents regel, som forhindrer en HK-overenskomst hos en arbejdsgiver, hvor mindre end halvdelen af de ansatte er medlem af HK, spiller ind på beslutningen.

HK/Samdata støtter dog ifølge Pia Brade afskaffelse af 50-procentsreglen af solidaritet med de øvrige HK-områder, fordi netop it-området i forvejen er fritaget for denne regel, fortæller hun.

"Vi havde gerne set, at der var sket en eller anden form for reallønssikring, så vores it-folk får sikret deres realløn," siger hun.

Hun ved, at arbejdsgiverne snakker om dårlige tider, og hun anerkender, at der er finanskrise. Men det er bare ikke virkeligheden i it-virksomhederne, fortæller hun.

"Vores it-virksomheder har drønende overskud, og der er ikke svære tider, når man har drønende overskud i sine regnskaber hos it-virksomhederne," siger hun.

Derfor havde HK/Samdata også håbet på, at der ville komme et lille afkast af dette overskud til medarbejderne, fortæller hun.

"Al respekt for, at der er krise på andre fagområder, ingen tvivl om det. Men vi hopper ikke på den med, at der er finanskrise i it-branchen. For så ville virksomhederne jo komme ud med underskud," siger Pia Brade.

Pia Brade fortæller, at 9.000 medlemmers nej til overenskomsten ikke fylder meget i den meget, meget store mængde ansatte, som overenskomsten omfatter.

"9.000 stemmer kan desværre ikke gøre den store forskel. Men hvis der generelt er utilfredshed med forliget, og 3F'erne og Dansk Metal heller ikke er helt tilfredse, så kunne det godt ende med en storkonflikt," siger Pia Brade.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Test Architect - Projects

Politiets Efterretningstjeneste

DevOps softwareudviklere til PET

Københavns Professionshøjskole

Nytænkende og agil IT-projektleder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere