Britiske ARM er kendt for sine lavenergi-processorer, der bruges i næsten alle smartphones og de fleste tavlecomputere. Nu har ARM præsenteret et nyt design, der beskrives som verdens mest energi-effektive mikroprocessor.
Firmaet forventer at der kommer milliarder af små enheder med processorer baseret på denne "Flycatcher" arkitektur. Det, der også kaldes for "internet of things".
"Det vil åbne for alle enheder kan være koblet op hele tiden," siger Geoff Lees fra Freescale til BBC.
Freescale er en af de to virksomheder, der har tegnet licens til at producere chips baseret på teknologien. Den anden er NXP Semiconductors. ARM fremstiller ikke selv chips, men udvikler designet og sælger den i licens til andre producenter.
Den nye "Flycatcher" mikroprocessor kan blandt andet bruges til køleskabe og andre hvidevarer, medicinsk udstyr, energimålere og lamper i kontorer og private hjem.
ARMs Cortex-M0+ mikroarkitektur har et meget lille strømforbrug, men er samtidig i stand til at håndtere 32-bit-software. De små processorkerner måler blot 1 x 1 mm. Ifølge ARM bruger de en tredjedel mindre energi end deres forgængere, som kun understøtter 8- og 16-bit.
Strømtabet skulle desuden være minimalt - og det medfører, at energiforbruget under standby er meget tæt på nul. Det skulle betyde at batteri-levetiden i Bluetooth-enheder kan forlænges til flere år.
ARM forestiller sig at alle hjemmets strømslugende enheder kan kobles sammen i et intelligent net, hvor de kan tændes og slukkes alt efter forsynings-situationen. Dermed kan man undgå en situation, hvor nettet bliver overbelastet.
"Hver eneste industrination har en kurve, der viser at el-forbruget vil overstige forsyningen på et tidspunkt i de næste 20 år medmindre vi gør noget radikalt anderledes," siger ARM's chef for embedded marketing Gary Atkinson.
Prisen for de små mikroprocessorer bliver mellem 1-2 kroner per styk. Det er ikke meget, men det kan alligevel blive en god forretning for ARM. En analyse fra Ericsson anslår at der vil være 50 milliarder netopkoblede enheder i 2020.