Artikel top billede

Jacob Mchangama, chefjurist hos Cepos.

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse

Skatteministeren støtter Skat i dagbøder til teleselskaber, der nægter at udlevere borgeres teledata. Det understreger konventionsbrud af menneskerettigheder, mener chefjurist hos Cepos.

Skatteminister Thor Møger Pedersen (SF) mener, at det er rimeligt at pålægge danske teleselskaber dagbøder, hvis de nægter at udlevere kunders teleoplysninger til Skat, sådan som myndigheden i flere tilfælde har gjort.

Og med den melding er ministeren med til at understrege pointen fra den borgerlige tænktetank Cepos' nylige notat om, at Skat bryder menneske-rettighedskonventionens beskyttelse af virksomheder og borgeres ret til privatliv. 

Notatet munder ud i et forlag om at modernisere Skattekontrolloven, fordi den ikke beskytter borgernes kommunikations-oplysninger godt nok i praksis.

Skat har efterfølgende afvist kritikken med henvisning til, at den pågældende lov har været revideret løbende, senest i 1994, og at Skat ikke med et tvangsindgreb, men med en oplysningspligt i hånden kræver teleoplysningerne udleveret fra teleselskaberne.
 
Men chefjurist i Cepos Jacob Mchangama mener ikke, at en revision fra 1994, hvor kun få havde mobiltelefon og endnu færre internetforbindelse, gør skattekontrolloven moderne nok.

"De svarer jo slet ikke på spørgsmålet om retten til privatlivets fred. De adresserer det alene som et spørgsmål om tvangsindgreb i henhold til retssikkerhedsloven," siger han om Skats argumenter.

Imødegå skattesnyd

Han mener desuden, at Skats argumentation for, at der er tale om en oplysningspligt og ikke et tvangsindgreb kan diskuteres. Men selv hvis Skat har ret, kodificerer retssikkerhedsloven et almindeligt proportionalitetsprincip, mener han.

"Der skal være et hensyn til, at man kan imødegå skattesnyd. Men det at bede om så intime oplysninger i en sag, hvor man ikke må have nogen konkret mistanke, og hvor PET skal have retskendelse, det virker meget uproportionelt," siger Jacob Mchangama.

Udfordrer også dansk ret

Derfor mener chefjuristen ikke blot, at Skat undlader at forholde sig til hans kritik i forhold til menneskerettighederne.

"Selv under dansk ret i forhold til forvaltningsretlige principper om proportionalitet, mener jeg, at de har en dårlig sag," siger han.

Dermed går Cepos' argument om, at Skat overtræder menneskerettighedskonventionens artikel otte ved at udgøre et indgreb i retten til privatliv, simpelthen ind ad det ene øre og ud ad det andet, mener Jacob Mchangama. 

Han anfører, at Skats argument om, at Skat kun kræver teleoplysningerne udleveret ved hjælp af Skattekontrollovens oplysningspligt, og ikke som et tvangsindgreb, er ligegyldig i forhold til bruddet på konventionen.

"Når loven forpligter én til at udlevere sensitiv information, og det endda er sanktioneret med bøde, er der ingen tvivl om, at det udgør et indgreb," siger Jacob Mchangama. 

Han peger desuden på, at skatteminister Thor Møger Pedersen i en række svar til Folketingets Skatteudvalg om sagen har oplyst, at der i flere tilfælde har været tale om masteoplysninger.

Kan være kommet i tvivl

Selvom Skatteministeren i et svar til Folketingets Skatteudvalg har sagt god for anvendelsen af tvangsbøder, har Skat endnu ikke delt bøder ud til de danske teleselskaber, som nægter at efterkomme kravet.

"Det kan jo godt indikere, at de er på usikker grund, og eftersom at teleselskaberne har slået sig i tøjret, så kan det være, at de selv er kommet i tvivl om, hvorvidt de er gået for langt," siger Jacob Mchangama.

"Det synes jeg er interessant i forhold til artikel otte. For så er der jo en sanktion, hvis man ikke efterkommer oplysningspligten. Og det peger også på, at det er et alvorligt indgreb, som er beskyttet af retten til privatliv," siger han.




IT-JOB

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

ESDH-administrator med udviklerkompetencer

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Sr. Test Analyst
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere


Vejen til skyen

Få indsigt i, hvordan overgangen til en samlet cloud-platform har styrket virksomhedens agilitet, fjernet datasiloer og leveret realtidsdata for bedre beslutningstagning.

04. december 2024 | Læs mere