Flere og flere lokale forhandlere oplever, at de på grund af det offentliges indkøbsaftaler ikke længere kan få lov til at levere eller servicere offentlige kunder i stat, regioner og kommuner. Det skaber stor frustration. Både fordi de taber omsætning, og fordi de oplever, at de bliver konkurreret ud, selv de kunne levere mere målrettede og ofte også billigere løsninger.
En af de forhandlere, der har måtte opgive at sælge til offentlige kunder er Erik Hedegaard fra Minisoft i Silkeborg. Han havde en afdeling i Sønderjylland, der havde speciale i at levere netværks- og AV-installationer til skoler og gymnasier. Men den afdeling er nu nedlagt.
"Det gik stille og roligt op i røg med Thor Pedersen. Vi andre kunne levere billig og effektiv service, men vi havde ikke bilaget. Jeg tror, staten har tabt mange penge på det," lyder det ærgerligt fra Erik Hedegaard.
Også hos Kontor Syd i Sønderborg har den offentlige indkøbscentralisme længe været en kilde til frustration. Her føler direktør Svend-Aage Kjær, at man forærer markedet til store spillere som Atea, der ikke er til stede lokalt.
Samtidig mener han, at aftalerne er så uigennemskuelige, at det offentlige slet ikke kan kontrollere, om de i sidste ende nu også får de bedste priser.
Det, der frustrerer Svend-Aage Kjær mest, er at man flytter omsætning fra lokalsamfundet til hovedstaden.
"Hvis fremtiden bliver sådan, at både lokale edb-leverandører og andre lokal handlende ikke kan levere til det offentlige, så kommer det til at betyde færre arbejdspladser i provinsen. Jeg synes ikke, at vi i Sønderborg hører til Udkantsdanmark, men hvis denne indkøbspolitik fortsætter, så bliver vi til Udkantsdanmark," siger han.
Samme holdning har Tommy Jensen fra 2DO Edb i Kalundborg.
"SKI trænger i den grad til revision. Det ødelægger meget ude i lokalsamfundet. Jeg ville ønske, at folk i offentlige institutioner fik mere ansvar, for det ville gøre os sikre på, at vi fik mere handel lokalt," siger Tommy Jensen.
Både Tommy Jensen, Erik Hedegaard og Svend-Aage Kjær understreger, at de ikke taler for, at det offentlige skal ødsle med pengene, men at den måde, det offentlige indkøbssystem nu skrues sammen, hindrer lokale i at komme til - ofte med alternative løsninger, der ofte kan være mere målrettede og billigere.
Svend-Aage Kjær påpeger, at når de offenlige aftaler bliver så store, skabes der et reelt monopol, hvor de, der har kontrakterne, kan udnytte kontrakterne til i sidste ende at få flere penge ud af det offentlige.
"Men hvis man handler med en lokal virksomhed, så er forhandlerne sårbare overfor, at får et dårligt omdømme lokalt. Derfor opfører man sig bedre," mener han.