Læs også:
HTML5 eller apps? Sådan vælger du din mobil-løsning
Udvikler: Her skal du passe på med HTML5 og CSS3
Med udrulningen af HTML5 forsøger it-giganter som Microsoft og Google samt den noget mindre video-on-demand-spiller Netflix at lægge et lag DRM (digital rights management) ud over internettet for at kunne styre indhold og forhindre kopiering.
De tre selskabers fortæller til web-konsortiet W3C, der står for specifikationen af HTML5, at de med deres Encrypted Media Extensions v0.1 arbejder på et API til at afvikle krypterede medier i HTML5, hvilket ellers er imod ideen i internettets næste opdatering af sit opmærkningssprog, HTML.
Det skriver The Register.
Mangler robusthed
Mere konkret har Microsoft chef for Internet Explorer-udviklingen, Adrian Bateman, skrevet til webkonsortiet angående den eventuelle udvidelse i HTML5:
"Vi tror, vi kan implementere det i alle browsere og understøtte alle containere/codecs og indhold, uden at skabe kæmpe forandringer i HTML's specifikationer for medieelementer," lyder det fra Adrian Bateman.
Microsoft-manden siger, at "mange" indholds- og applikationsudviklere har indset, at de ikke kan bruge HTML5's tags, fordi "de mangler robust indholdsbeskyttelse."
Mellem linjerne står der, at selskaberne foreslår tilføjelser til medieafspilning i HTML5, så selskaber som Adobe, Apple og Microsoft fortsat kan tilbyde Flash, Quicktime og Silverlight til medieudbydere.
Det skyldes, at disse proprietære medieprogrammer alt andet lige giver medieudbyderne mulighed for fortsat at kontrollere betaling og brugernes geografiske region på eksempelvis Googles Youtube-site.
Webkonsortiet: Uetisk
Hos webkonsortiet WC3 ryster man på hovedet over Microsoft, Googles og Netflix' forslag, som bliver kaldt for "uetisk", uden det bliver yderligere forklaret, hvad man lægger i uetisk.
Derudover har Googles Ian Hickson fra W3C skrevet til Microsofts Adian Bateman og forklaret, at webkonsortiet ikke vil følge op på forslaget om at tilføje udvidelser, så tech-giganter og medieselskaber fortsat kan kontrollere internetbrugerne.
Samtidig tilføjer han, at selskabernes forslag end ikke tilbyder en mere robust indholdsbeskyttelse, selv om det ikke var et uetisk forslag i udviklingen af det leverandørneutrale HTML5.
Læs også: