Artikel top billede

Danmark kigger langt efter musikbranchens guldkalv

Musikindustrien har fundet balancen efter nogle magre år i internet-piraternes vold. Danmark er bare ikke helt med på beatet.

Læs også:
Vild download-vækst kan ikke redde musikindustri

Blog: Sporene skræmmer, når IFPI taler om brugerrettigheder ifm. musik

Musikindustrien er så småt ved at finde balancen igen efter en dekade af fejlslagne forretningsmodeller i kampen mod pirateriet.
 
Det effektive våben mod ulovlige downloads hedder streaming. I Sverige og Norge står streaming for henholdsvis 42 procent og 30 procent af musikselskabernes indtægter i 2011.
 
Faktisk kompenserer streamingsalget i Sverige i høj grad for det vigende CD-salg, som er gået ned med 28 procent i 2011. Det samlede svenske musikmarked har haft en vækst på 0,5 procent takket være streaming-gennembruddet.
 
I alt står streaming for 82 procent af den samlede, digitale omsætning hinsidan.
 
Derfor halter Danmark bagefter
I Danmark forventes streaming-omsætningen at ligge og rode nede på 10 procent, når musikbranchen i næste måned løfter sløret for de danske salgstal.
 
Altså er vi på det danske internet langt bagud i forhold til vores nordiske naboer.
 
"Vi fik streamingtjenester som Wimp og Spotify her i landet langt senere end vores naboer, og derfor vil den danske streaming-indtjening også være mindre, da det tager lidt tid, før tjenester får mange kunder," forklarer kommunikationschef fra musikselskabernes brancheorganisation, IFPI, Lasse Lindholm, til Computerworld.
 
I runde tal forventes det at tage tre til fire år, før tjenesterne slår igennem. Wimp røg ud til danskerne via Telenor i 2010, mens Spotify først kunne tilføje .dk i sit domænenævn i efteråret 2011.
 
Lasse Lindholm tvivler dog ikke på, at streaming-gennembruddet kommer til Danmark på et tidspunkt, da musik afspillet direkte på nettet har åbnet helt nye muligheder for musikelskerne.

Musikbranchens skrøbelige Columbusæg

"Vi er gået fra ønsket om ejerskab til musikken, til at vi i dag har adgang til musikken via nettet. Det betyder, at flere millioner numre stort set altid er tilgængelige, hvorimod jeg nok skulle have en ny computer, hvis jeg ville downloade en million sange," siger Lasse Lindholm.
 
Mange Columbusæg
Kommunikationschefen fra IFPI tør ikke spå om, hvorvidt streaming er musikindustriens endelige redning. 
 
"Belært af de seneste 10 til 15 år må vi bare erkende, at teknologiudviklingen flytter sig lynhurtigt, og så nytter det ikke at stå tilbage og kigge på fra sidelinjen. Der findes heldigvis mange Columbusæg, og streaming er blot ét af dem," lyder det fra Lasse Lindholm.
 
Han understreger, at da musikindustrien for alvor var i knibe i starten af det 21. århundrede med fremkomsten af pirattjenester som Napster og Kazaa, var bredbåndshastighederne for lave til, at streaming for alvor kunne få et gennembrud.
 
"Og så er smartphone-udviklingen også en stor del af forklaringen på streamingens popularitet, hvor folk kan tage alle de mange numre med sig over alt uden at skulle bruge plads på telefonen," siger Lasse Lindholm.
 
Den danske kommunikationschef for IFPI spår, at musikstreamingtjenester opnår endnu større udbredelse, når de bliver integrerede med sociale medier som Facebook, som eksempelvis er sket for Spotify.
 
"I musikindustrien har vi lært, at vi skal være til stede, der hvor forbrugerne er," siger Lasse Lindholm.

Læs også:
Vild download-vækst kan ikke redde musikindustri

Blog: Sporene skræmmer, når IFPI taler om brugerrettigheder ifm. musik




IT-JOB

Netcompany A/S

IT Consultant

A/S Bryggeriet Vestfyen

IT-Architect /Administrator

AURA A/S

Data Engineer

Netcompany A/S

Test Specialist
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere