Dansk frasalg koster Hands kassen

Hands har måttet købe retten til at sælge Columbus IT Partners produkter i Norge for at slippe af med sit danske selskab. Samtidig eftergiver Hands gæld og låner Columbus en del af de penge, som Columbus har brug for, blandt andet til fratrædelsesgodtgørelser til de danske Hands-medarbejdere.

Hands i Norge har haft hænderne dybt i lommerne for at slippe af med sit danske datterselskab.

Blandt andet har selskabet måttet eftergive et milliontilgodehavende i det danske selskab, inden det lykkedes at få danske Columbus IT Partner til at købe Hands Danmark.

Columbus-direktør Carsten Dilling vil ikke kommentere forholdet omkring gælden i Hands Danmark, men af selskabets seneste årsregnskab fremgår, at Hands-koncernen havde 33 millioner kroner til gode i Danmark.

Desuden har Columbus IT Partner fået økonomisk hjælp af Hands i Norge til at finansiere selve transaktionen, som ifølge Columbus IT Partner kommer til at koste godt 30 millioner kroner.

Columbus låner penge af Hands

Konkret hjælper Hands i Norge ved at købe rettighederne til at sælge Columbus-produktet Galaxy i Norge i to år. Dermed vælger Hands at blive forhandler af systemet fra den danske Navision-konkurrent.

Desuden låner Hands i Norge et beløb til Columbus IT Partner, som det danske Navision-selskab blandt andet skal bruge til at slå kontorer sammen og betale fratrædelsesomkostninger til op mod 50 kommende fyringer.

Størrelsen af lånet er ikke offentliggjort, men det baserer sig på de indtægter, som Hands får, hvis det norske selskab sælger ud af aktierne i Columbus. Det børsnoterede, danske selskab betalte for Hands' danske selskab med aktier, som fredag, før handlen blev offentliggjort, var 16,5 millioner kroner værd.

Det samlede beløb, Hands betaler for licenserne inklusiv lånet til Columbus IT Partner, er ifølge Computerworld Onlines beregninger på mindst 10 millioner kroner.

Columbus IT Partners koncernchef Carsten Dilling ønsker ikke at sætte konkreter på de pengeposer, Hands i Norge er kommet med for at slippe af med selskabets tabsgivende danske afdeling.

- Men man skal huske på, at Galaxy er et meget stærkt Columbus-produkt, som Hands er meget glade for at have fået forhandlerretten på. Der er tale om, at Hands køber nogle produkter, der har en stor reel værdi på det norske marked. Dermed bliver Hands i Norge en sideordnet forhandler til vores norske afdeling, men i fri konkurrence, siger Columbus-direktøren.

Gaardboe og Nordea træder til

Ud over hjælpen fra Hands i Norge har Columbus skaffet likvide midler til brug ved fusionen fra salget af selskabets islandske aktiviteter, der indbragte godt 10 millioner kroner.

Endelig har selskabets hovedaktionærer, stifter Michael Gaardboe og Nordens største bank, Nordea, valgt at hjælpe til.

Gaardboe låner Columbus fire millioner kroner, som han delvist får af Nordea. Checken fra Nordea til Gaardboe udløses, når banken sælger en del af selskabets aktiepost til Gaardboe senere på året.

Det har ikke været muligt at træffe Michael Gaardboe for en kommentar.

Ud over aktierne modtager Hands omkring fem millioner kroner i 2005 eller 2006 i forbindelse med salget af det danske selskab.

Det beløb udløses, hvis TDC vælger at købe de resterende 25 procent af aktierne i selskabet Servicehosting, som Hands Danmark ejede, og som indgik i fusionen. TDC købte de første 75 procent af Servicehosting, der driver Navision-systemer, for knap et år siden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere