BREAKINGKathrine Forsberg stopper som CEO i Atea

Billedbehandling der kan det hele

PC World Online kigger på tre ganske forskellige billedbehandlingsprogrammer - der alle kan stort set det samme. Photoshop mod Paint Shop Pro og GIMP.

De basale funktioner

Hvis man kigger på markedet for billedbehandlingssoftware, finder man straks tre populære valg: Photoshop for de professionelle brugere, Paint Shop Pro som et hit blandt hjemmebrugerne, og GIMP fra Linux/Open Source-miljøet. Prisforskellene er ganske drastiske - GIMP er gratis, Paint Shop Pro kan fås for omkring 1000 kroner, og for Photoshop bliver man hele 9000 kroner fattigere.

Men hvis man tager et nærmere kig på hvilke funktioner, de forskellige programmer understøtter, så er forskellene ikke så store endda - i hvert fald så længe, man kigger på anvendelse til web og multimedia.

Værktøjer, lag, masker og justering
Alle de tre nævnte programmer kan faktisk det samme inden for de basale krav, grafikeren kan stille til et billedbehandlingsprogram.

Værktøjer i billedbehandlingsprogrammer er efterhånden en standardiseret affære: De er alle tyvstjålet fra Photoshop.


Værktøjspaletterne fra henholdvis Photoshop, PaintShop Pro og GIMP. Ikonerne ligner hinanden til forveksling.

Lag gør det muligt at have grafikelementer liggende hver for sig, så det bliver nemmere at redigere de enkelte dele af et billede.

Masker gør det muligt at vælge dele af et billede op. Det bruges til retouchering og effekter.

Justering er genopretning af lys/skygge- og farveforhold. Det er vigtigt i forbindelse med tilpasning af indscannede billeder, og specielt til print er der nogle helt bestemte forhold. Alle de tre programmer understøtter også justeringslag, som er en måde, hvor man kan justere et lag, uden at justeringen "brænder fast". Hvis man ikke er helt tilfreds med resultatet, kan man ændre i justeringen på et senere tidspunkt.

Disse fire grundlæggende billedbehandlingsfunktioner dækker alle tre programmer ganske udmærket.

Hvad er det så, der afgør, om man skal vælge det ene eller andet program? De tre programmer adskiller sig ved at være rettet til tre ganske forskellige målgrupper.

Programmerne

The GIMP
GIMP, Gnu Image Manipulation Program, er udviklet til Linux i Open Source-miljøet, og Windows-versionen er ikke helt stabil endnu. Programmets brugergrænseflade kan også virke en lille smule mystisk. Til gengæld er programmet gratis og indeholder ligefrem sit eget programmeringssprog.

Paint Shop Pro
Paint Shop Pro er rettet mod hjemmebrugere. Ud over de gængse funktioner, som alle tre programmer indeholder, er der nogle særdeles nyttige funktioner tilføjet. Programmet indeholder en billedbrowser, som giver et frimærke-overblik over billeder.

Derudover indeholder programmet nogle funktioner rettet imod hjemmebrugere - som for eksempel simpel "rød-øje-fjernelse", der fjerner røde øjne på billeder taget med blitz. Et andet hit er Automatic Color Balance, der kan sætte temperaturen på et billede. Det er særdeles anvendeligt med billeder, der er taget med et digital-kamera og som godt kan blive lidt kolde i farven.

Det skal dog nævnes, at Paint Shop Pro ikke kan lave preview, når man konverterer et billede til CMYK. CMYK er det farverum, man benytter ved papirtryk, og det dækker kun en delmængde af det RGB-farverum, man har på en skærm. Derfor er det uundværligt til print-brug, hvilket desværre udelukker Paint Shop Pro til tryk. Det er i øvrigt mærkeligt, at en sådan basal funktion ikke er understøttet i et program, der ellers har det hele og lidt til.

Photoshop
Photoshop er det dyre, professionelle program, men som vi har set, er det nu ikke fordi det kan noget specielt, som de to andre kan. Hvad er det så, der gør programmet til det oplagte valg for professionelle?

Det primære er ganske simpelt, at den professionelle grafiker kender programmet på forhånd. Indlæringskurven til billedbehandlingsprogrammer er temmelig stejl - det kræver en hel del erfaring at få arbejdsrutinerne ind på rygmarven. Derfor vil det i almindelighed ikke være nogle penge at spare ved at skifte fra Photoshop til et af de prisbillige alternativer - besparelsen vil hurtigt blive tabt i den arbejdstid, der tabes ved at indlære, hvor funktionerne gemmer sig i det nye program.

En af Photoshops styrker er da også, at det har en meget strømlinet brugergrænseflade, hvilket er vigtigt til professionelt brug, hvor hvert eneste arbejdsminut koster penge.

Ingen næserynken
Men der er altså ingen grund til at rynke på næsen, blot fordi grafikeren ikke bruger den dyreste model, der kan fås for penge. Specielt Paint Shop Pro imponerer ved sit stærke udvalg af funktioner.

Læs mere om de nyeste versioner af de tre programmer i nedenstående artikler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Få indblik i, hvordan du planlægger, designer og drifter dit datacenter, så det kan følge med virksomhedens vækst, støtter bæredygtighedsindsatsen og lever op til krav om effektiv datahåndtering.

25. februar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. marts 2025 | Læs mere


Identity Festival 2025

Er du klar til en dag, der udfordrer din forståelse af, hvad Identity & Access Management (IAM) kan gøre for din organisation? En dag fyldt med indsigt, inspiration og løsninger, der sætter kursen for, hvordan vi arbejder med IAM i de kommende år.

05. marts 2025 | Læs mere






White paper
Sådan: Opgradér din printerløsning uden store investeringer